“Δε θα υπάρξει λύση παρουσία Ντάουνερ”

Το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κόμματος για απομάκρυνση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ επανέλαβε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δηλώνοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις αναφορικά με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Συλλούρης είπε πως εάν σε αυτό περιέχονται οι υποχωρήσεις Χριστόφια θέση του ΕΥΡΩΚΟ είναι πως χωρίς την απόρριψη τους δεν προχωρούμε.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο ίδιος Ντάουνερ», είπε, προσθέτοντας ότι  «ξεκαθαρίζουμε ότι με την παρουσία Ντάουνερ στην Κύπρο λύση δεν μπορεί να προωθηθεί».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι είναι ώρα να φύγει και πρέπει να το αντιληφθούν και τα Ηνωμένα Εθνη.

Τοποθετούμενος επί της ουσίας, όπως ανέφερε, είπε ότι «έρχεται ένα χαρτί από το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι εάν οι συγκλίσεις είναι οι υποχωρήσεις Χριστόφια , όχι μόνο δεν μπορούμε να ξεκινούμε από εδώ, αλλά χωρίς την απόρριψη του δεν ξεκινούμε».

Κατά το ΕΥΡΩΚΟ επί της ουσίας το έγγραφο των συγκλίσεων, με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ, επιδιώκεται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός.

Περαιτέρω παραθέτοντας την εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια διαδικασία το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων προς την πλευρά μας, είπε ότι «εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ να ξεκινήσουν συνομιλίες και να έχουμε στο τραπέζι τις απαράδεχτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια».

«Δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία η οικονομική κρίση και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι μοχλοί πίεσης στη δική μας πλευρά για υποχωρήσεις», συνεχίζει το ΕΥΡΩΚΟ και προσθέτει ότι «επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί στον κ. Ντάουνερ ότι δεν μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα, χωρίς τη συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Καταλήγοντας το ΕΥΡΩΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει και δημόσια και στους συνομιλητές του, ότι το έγγραφο για την πλευρά μας λαμβάνει τη σημασία της ενημέρωσης και ότι δεν έχει καμία δεσμευτική διάσταση».