Δε θα σας αιφνιδιάσω…θέλω κυβέρνηση μακράς πνοής

Φρένο στα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδισμού, αλλά και σε αυτά περί κυβερνητικού ανασχηματισμού βάζει ο πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται να σας αιφνιδιάσω με εκλογές» φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, με τον ανασχηματισμό να «παγώνει» τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός επιζητά μια κυβέρνησης «μακράς πνοής» και δεν δείχνει να επιθυμεί την πολιτική εκμετάλλευση του κλίματος «ευφορίας» που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του μετά από την εκταμίευση της δόσης και την αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης, γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά προκυρήσσοντας πρόωρες εκλογές, αν και η κοινωνία στενάζει κάτω από τα ασήκωτα μνημονιακά βάρη και παρ’όλο που η αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης δεν αποτυπώνεται στην καθημερινή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επίσης, με βάση τη συζήτηση που είχαν οι τρεις αρχηγοί το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αναβάλλεται για  μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο. Ήδη το κόμμα βρίσκεται σε πορεία ταχείας αποσύνθεσης, με έντονες δισπαστικές τάσεις να επικρατούν στο εσωτερικό του. Πολλά από τα στελέχη του θα αντιδρούσαν έντονα σε ένα ενδεχόμενο βαθύτερης συμμετοχής του κόμματος στην νέα κυβέρνηση, που θα προέκυπτε από τον ανασχηματισμό, καθώς προωθούν τον απεγκλωβισμό του από το κυβερνητικό σχήμα..

Αυτό θα δημιουργούσε σφοδρές συγκρούσεις μέσα στο κόμμα..Συγκρούσεις που θα αποσταθεροποιούσαν το ΠΑΣΟΚ και άρα και την ίδια την κυβέρνηση. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμείνα προχωρήσει σε ανασχηματισμό στην παρούσα φάση. Η κυβέρνηση πρόκειται να δοκιμαστεί σε μια σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στην βουλή, για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτέλεσαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων γεγονός που απαιτεί πνεύμα συνεργασίας.

Τέλος και ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να μην  επιθυμεί ανασχηματισμό σε αυτή τη φάση καθώς οι κύριοι Μανιτάκης και Ρουπακιώτης αποτέλεσαν προσωπικές του επιλογές.