Δεύτερος συμβουλευτικός οίκος για αποκρατικοποίηση Λιμένα Λεμεσσού τον Οκτώβριο

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι, τον Οκτώβριο θα επιλεγεί ο δεύτερος συμβουλευτικός οίκος για την αποκρατικοποίηση του εμπορικού σκέλους του Λιμένα Λεμεσού.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η Κυβέρνηση επέλεξε να προσλάβει δύο ξεχωριστούς συμβούλους για το θέμα της αποκρατικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού. Οι πρώτοι είναι εξειδικευμένοι στα θέμα λειτουργίας λιμένων, θα διακριβώσουν τι πρέπει να αποκρατικοποιηθεί, ενώ οι δεύτεροι θα είναι κυρίως χρηματοοικονομικοί και θα αναλάβουν την ετοιμασία εγγράφων για την τελική προσφορά.

Για την πρώτη ομάδα συμβούλων έχει επιλεγεί ο οίκος KPMG, ο οποίος μεταξύ άλλων θα διενεργήσει μελέτη για να διακριβωθεί ποιες υπηρεσίες θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. «Μαζί τους θα υπάρχει σύμβουλος με εμπειρία στην αποκρατικοποίηση λιμανιών και μαζί τους θα συζητήσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θα πρέπει να αποκρατικοποιηθεί στο εμπορικό κομμάτι του λιμένα Λεμεσού», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε σχέση με τους δεύτερους συμβούλους, η Αρχή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προεπιλογής. «Θα συνεχίσουμε πολύ σύντομα με τις προσφορές για την επιλογή των οίκων και μέσα στον Οκτώβριο αναμένουμε να τους επιλέξουμε και αυτούς», συμπλήρωσε.

Ενδιαφέρον επέδειξαν ήδη ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός οίκος Nomura, η Barclays Bank, Deutsche Bank και η αμερικανική City Bank.

«Οι δεύτεροι σύμβουλοι θα είναι ως επί το πλείστον χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα παράσχουν συμβουλές για τα έγγραφα, τους τελικούς όρους για την επιλογή του διαχειριστή και θα εξεταστούν οι διάφορες επιλογές που θα εισηγηθούν οι πρώτοι σύμβουλοι και ως προς το τι θα περιέχει το έγγραφο για την τελική προσφορά», εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όπως είπε, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015.

Με βάση το πρόγραμμα δράσης της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις για το λιμάνι Λεμεσού αναφορικά με την φόρτο-εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων /διαμετακομιστικός σταθμός, κρίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προσφορότερη επιλογή η παραχώρηση από το Κράτος άδειας (“license”) μεγάλης διάρκειας σε κατάλληλο διαχειριστή λιμένων (port operator). Ο διαχειριστής θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, η ΑΛΚ θα διατηρηθεί ως δημόσιος Οργανισμός, με κύριο σκοπό την άσκηση εποπτικού/ρυθμιστικού ρόλου, ο οποίος θα ενισχυθεί.