Δεύτερη νύχτα αγωνίας στη Ρόδο – Μάχη με τη φωτιά

Ανεξέλεγκτη μαινόταν για δεύτερη νύχτα την Κυριακή προς Δευτέρα η μεγάλη πυρκαγιά στην νότια Ρόδο. Τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, που επιχειρούν στην περιοχή, σε τρία διαφορετικά μέτωπα, δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση. Συνολικά, μάχη με τις φλόγες στο νησί, από το απόγευμα του Σαββάτου, δίνουν έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες και περισσότερα από 30 οχήματα. Οι δημοτικές κοινότητες Ν. Ρόδου και Λίνδου έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσα σε ένα 24ωρο, είχαν καεί περίπου 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Εν τω μεταξύ, ανησυχητικές αναζωπυρώσεις εμφανίστηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής και στην μεγάλη πυρκαγιά στην Μεσαρά του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο, το πρωί της ίδιας μέρας. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος στην περιοχή επιχειρούσαν και ελικόπτερα ενώ επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά από πολλές προσπάθειες η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το βράδυ του Σαββάτου στην Σέριφο, στις Σποράδες, ξεκινώντας από χαμηλή βλάστηση. Στις περιοχές Μεγάλο Λιβάδι και Αγία Μαρίνα κάτοικοι και τουρίστες κατέφυγαν στη θάλασσα και απομακρύνθηκαν δια μέσου αυτής καθώς ο δρόμος είχε κλείσει από τον πυκνό καπνό. Τοπικά ΜΜΕ μιλούν για τεράστια καταστροφή καθώς φαίνεται ότι κάηκε το νεοκλασικό Μέγαρο του 1880, Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.