ΔΕΦΑ: Το 2014 έρχεται το φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου ενημέρωσε τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση φυσικού αερίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κώστας Ιωάννου, είπε ότι «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τη γρήγορη εξέλιξη της ενδιάμεσης λύσης για την έλευση του φυσικού αερίου που ελπίζουμε ότι θα αποφέρει σημαντική μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού, καθώς και άλλα οφέλη, καθώς και για την έναρξη κατασκευής των έργων του δικτύου προμήθειας φυσικού αερίου προς τους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς με κόστος 70 εκ. ευρώ περίπου. Για το θέμα αυτό τα περισσότερα θα γίνουν από κυπριακές εταιρείες και με χορηγία 10 εκ. ευρώ από την ΕΕ για το έργο αυτό». Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και οι οδηγίες του είναι το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να φτάσουμε σε αποτελέσματα».

Όσο για το πότε θα υλοποιηθεί αυτή η ενδιάμεση λύση με το φυσικό αέριο να εισέρχεται στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από τις εταιρείες, έχουμε τους οικονομικούς φακέλους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανοιχθεί – θα ανοιχθούν την επόμενη μια βδομάδα με δέκα μέρες – θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον επιτυχών προσφοροδότη και ελπίζουμε να υπάρχει φυσικό αέριο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή τέλος του 2014».