ΔΕΦΑ:Αναμένει υπουργική απόφαση για έναρξη νέου διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση

Εν αναμονή απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη νέου διαγωνισμού για προμήθεια φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση, τελεί η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, δήλωσε η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου.

Η κ. Βασιλειάδου συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του οποίου υπογράμμισε την ανάγκη λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να υπάρξει φτηνότερο ρεύμα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Στις δηλώσεις της, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι η ΔΕΦΑ αναμένει την εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο και υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η εντολή, όπως είπε, θα περιέχει τις πολιτικές αποφάσεις που θα διέπουν το συμβόλαιο, όπως τη διάρκεια του συμβολαίου.

“Ευελπιστούμε ότι αυτή η εντολή θα περιέχει παραμέτρους, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με όλα τα ντοκουμέντα που χρειαζόμαστε πάνω σε μία βάση η οποία θα βοηθά στην επίτευξη μιας λύσης στο θέμα της ενδιάμεσης”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι το θέμα του διαγωνισμού και η κατάληξή του είναι περίπλοκο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εξήγησε ότι η ΔΕΦΑ, που θα εξετάσει τεχνοκρατικά ένα συμβόλαιο, θα εξετάσει την τιμή παροχής του φυσικού αερίου και το κατά πόσον οι όροι της προσφοράς μπορεί να συμβαδίσουν με τους όρους που έχουμε από την ΑΗΚ σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση.

“Θεωρούμε ότι εάν εξεταστούν οι παράμετροι πάνω σε μια ορθολογιστική βάση βάσει των στοιχείων και των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας, υπάρχει η πιθανότητα να ευοδώσει ένας νέος διαγωνισμός”, τόνισε.

Χαρακτήρισε δε το θέμα της χρονικής διάρκειας πολύ σοβαρό, σημειώνοντας πως εάν η χρονική διάρκεια είναι μεγαλύτερη, αυτό φυσικά θα βοηθήσει. Εξήγησε επίσης πως βοηθητικό θα είναι το κατά πόσον θα υπάρξουν μεγαλύτερες ποσότητες προμήθειας λόγω κάποιου ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης.

Σε ερώτηση αν είναι ανοικτό το παράθυρο για συμμετοχή της Noble, η κ. Βασιλείου είπε ότι ο διαγωνισμός, όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή και δεν έχει επικυρωθεί με υπουργική απόφαση, θεωρείται ότι θα είναι στη βάση ανοικτής τεχνολογίας, που σημαίνει ότι όποιος θεωρεί ότι έχει μια λύση για μας είναι ευπρόσδεκτος να μας την καταθέσει.

Ομήρου: Αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν

Από πλευράς του, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στο θέμα της έλευσης φυσικού αερίου, διευκρινίζοντας ότι δεν επιρρίπτεται ευθύνη στη ΔΕΦΑ.

“Πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για να έχουμε φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να έχουμε φτηνό ή φτηνότερο ρεύμα για τις επιχειρήσεις, για τους καταναλωτές για τα νοικοκυριά”,  πρόσθεσε ο κ. Ομήρου και συνέχισε: “Δεν πρέπει να συνεχίσει αυτή η κατάσταση πραγμάτων, να είμαστε ίσως η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ στην τιμή του ρεύματος. Άρα χρειάζονται λύσεις εδώ και τώρα και δεν εννοώ αναίρεση ή ακύρωση διαδικασιών ή των κανόνων χρηστής διοίκησης. Χρειάζεται μια απόλυτη διασαφήνιση ρόλων όλων όσων ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα, προκειμένου να έχουμε σύντομες ορθές μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και ασφαλώς του δημοσίου συμφέροντος”.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, να αποσαφηνιστεί το θέμα της ΚΡΕΤΥΚ να διαμορφωθούν οι όροι του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και να προχωρήσουν διακρατικές συμφωνίες.

Για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι αρχές επί των οποίων θα στηριχθεί η αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου κατά τη γνώμη μας είναι η υιοθέτηση του Νορβηγικού μοντέλου, το ταμείο εσόδων να λειτουργεί στη βάση αρχών και κανονισμών που να του επιτρέπουν ανεξαρτησία από την εκτελεστική εξουσία και τρίτον οι δραστηριότητες και η δράση αυτού του ταμείου θα πρέπει να γίνονται σε συνθήκες διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας.