Δεσμευμένη η Κυβέρνηση στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης του σχετικού πλαισίου που αφορά αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, η Κύπρος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για το πλαίσιο της και για την εφαρμογή του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, λαμβάνοντας γενικά θετικές αξιολογήσεις.

Την ίδια στιγμή, προστίθεται, οι Αρχές έχουν αντιμετωπίσει τις σχετικές αδυναμίες που προέκυψαν μετά από κάθε αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει επίσης συμφωνήσει να προχωρήσει σε μια εις βάθος αξιολόγηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων Ελέγχου Πελατών (customer due diligence) στις κυπριακές τράπεζες, μέσω των σχετικών αξιολογήσεων από τη MONEYVAL και τη Deloitte Ιταλίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι αξιολογήσεις αυτές είναι μοναδικές ως προς τη φύση και το βάθος τους και ποτέ δεν έχουν γίνει σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία.

Το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τα δύο αυτά θεσμικά όργανα δείχνουν ένα σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα, προστίθεται.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των μέτρων ελέγχου πελατών, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Deloitte Ιταλίας διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου “φαίνεται να δείχνουν ένα γενικά σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης στις έξι τράπεζες με κάποιους τομείς να χρειάζονται περαιτέρω προσοχή», αναφερόμενη σε 4 από τις 27 τομείς που αφορούν στα μέτρα Ελέγχου Πελατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η MONEYAL σημειώνει αντίστοιχα ότι σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες που αξιολογήθηκαν επέδειξαν υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας σε θέματα AML / CFT, αναγνώρισαν τους κινδύνους φήμης που αντιμετωπίζουν και επέδειξαν μια ευρεία δέσμευση για την εφαρμογή των όρων για τον Έλεγχο Πελατών (customer due diligence) που καθορίζονται στο νόμο και στους κανονισμούς που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Η MONEYAL αναφέρει, επίσης, ότι η εφαρμογή των μέτρων Έλεγχου Πελατών, όπως περιγράφεται από τις τράπεζες, φαίνεται ισχυρή στις περισσότερες κατηγορίες.

Οι σχετικές εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν τομείς με αδυναμίες που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση.

Οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν δεσμευτεί για την πλήρη αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών, καταλήγει η ανακοίνωση.