Δεν χαρίζουμε την ιδιότητα του κράτους-μέλους, δηλώνει ο Κασουλίδης

Δεν πρόκειται «να χαρίσουμε σε κανέναν την ιδιότητά μας ως κράτους-μέλους», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης.

Παρά την πικρία και την απογοήτευση για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, θα παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε στο ΡΙΚ, θα πάει στη Μόσχα για να προετοιμάσει την επίσκεψη εκεί του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον κ. Κασουλίδη ότι η στάση της Μόσχας έναντι της Λευκωσίας παραμένει αναλλοίωτη σε θέσεις αρχών επί του Κυπριακού και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

O κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται πως δεν ευθύνεται η Κύπρος για όσα έχουν συμβεί μετά την απόφαση του Eurogroup. Επίσης, είπε ότι με τον Ρώσο ομόλογό του συζήτησαν και θέμα ενεργοποίησης συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι δεσμοί Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, έχει λάβει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και από ισραηλινής πλευράς.Την προσεχή εβδομάδα, ο κύριος Κασουλίδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ, εντός Μαΐου.