Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαβουλεύσεις με τ/κ πλευρά

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι άποψη του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το Κυπριακό,   σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια καινούργια εθνική στρατηγική.

Μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου είπε ότι στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου ενδεχομένως να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και να εξαγγελθούν κάποια μέτρα.

“Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή καλύτερα τις μη εξελίξεις, είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά κατ` επανάληψη πλέον έχει απορρίψει τις θέσεις για μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, για μία και μόνη ιθαγένεια, για μία διεθνή νομική προσωπικότητα”, είπε.

Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά “επιμένει σε λογικές παρθενογένεσης και όχι μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαβουλεύσεις επί του θέματος”.

“Αντίθετα, και τα όποια άτυπα έγγραφα είχαν κατατεθεί, θα πρέπει να πούμε και με δική μας διαφωνία, όπως στην προηγούμενη σύσκεψη αρχηγών, δεν είναι νοητό πλέον να υπάρχουν. Είναι ως να μην υπάρχουν. Αυτή είναι η δική μας θέση”, είπε.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι “πλέον εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους μέσω της Γενικής Γραμματείας, να διαβιβάσουν ότι, χωρίς αδιαπραγμάτευτη αναφορά σε αυτές τις βασικές αρχές, συστατικά στοιχεία της λύσης, δεν είναι νοητό να υπάρξουν νέες συνομιλίες”.

Πρόσθεσε ότι “στις 24 Ιανουαρίου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή τη συνεδρία ή και άλλες που θα ακολουθήσουν ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μίας καινούργιας εθνικής στρατηγικής, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, δηλαδή μετά από 40 χρόνια άκαρπων και αδιέξοδων χειρισμών, ήρθε η ώρα αλλαγής στρατηγικής”.

Ερωτηθείς εάν κλείνει ο κύκλος στις 24 Ιανουαρίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο ίδιος αναφέρεται στις απόψεις του ΚΣ ΕΔΕΚ.

“Εγώ λέω τις δικές μας απόψεις. Εναπόκειται και στα άλλα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν. Η γνώμη του δικού μου του κόμματος είναι ότι, εκτός και αν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της, δεν υπάρχει κανένας λόγος οιασδήποτε διαβούλευσης. Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πολύ καλά τις απόψεις μας, άρα λοιπόν ας διαβιβάσουν αυτές τις απόψεις προς την τουρκική πλευρά. Για μας ούτως ή άλλως εγείρεται θέμα καινούργιας εθνικής στρατηγικής ή εναλλακτικής στρατηγικής ή αναδιαμόρφωση της στρατηγικής, με εγκατάλειψη χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος”, είπε.

Ερωτηθείς εάν θα κατατεθούν γραπτώς οι θέσεις αυτές, ο κ. Ομήρου είπε ότι “εναπόκειται στο κάθε κόμμα να αποφασίσει πώς θα καταθέσει τις απόψεις του”.

Σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών, ο κ. Ομήρου είπε ότι “έγινε μια συζήτηση στην παρουσία και της Εισαγγελίας και της Νομικής Υπηρεσίας και αρμόδιων Υπουργών, κατατέθηκαν οι απόψεις των κομμάτων μέσω του εγράφου το οποίο είχε διαμορφωθεί από την ad hoc ειδική επιτροπή ή υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσεις όμως δεν λήφθηκαν”.

“Θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τη διακομματική και με τη Νομική Υπηρεσία και τους Υπουργούς, και στις 24 Ιανουαρίου είναι ενδεχόμενο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και να εξαγγελθούν κάποια μέτρα”, είπε.