Δεν υπάρχει θέμα μη αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών αγώνων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει θέμα μη αστυνόμευσης των ποδοσφαιρικών αγώνων, προσθέτοντας πως η Αστυνομία υπεύθυνα και με διάφορους τρόπους θα διασφαλίσει την ασφάλεια του πολίτη, προκειμένου οι χούλιγκαν να αντιληφθούν ότι τα γήπεδα δεν είναι δικό τους ξέφραγο αμπέλι, αλλά χώροι όπου πηγαίνουν οικογένειες για να απολαύσουν το άθλημα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα της περασμένης Πέμπτης στη Λάρνακα, «δεν είναι απλά και μόνο απαράδεκτο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανένα φορέα”.

Σίγουρα, είπε, “το Υπουργείο θα προωθήσει με ταχύτητα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, θέλουμε οι υποθέσεις να εκδικάζονται αμέσως» και γι’ αυτό το λόγο «οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί άμεσα στο Δικαστήριο και έχουν ζητηθεί περιοριστικά μέτρα”. Η προσπάθεια, συνέχισε, μας είναι να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων από πλευράς της Αστυνομίας» είπε.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός κάλεσε «τις ομάδες, την ΚΟΠ και οποιοδήποτε άλλο φορέα να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων γιατί πραγματικά» -όπως είπε- «και από το τελευταίο επεισόδιο που έγινε στη Λάρνακα φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους οπαδούς, χούλιγκαν που εγώ ακόμα θα τους χαρακτήριζα και ως εγκληματίες».

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σύμφωνα με την οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στα γήπεδα στους τέσσερις οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το μέτρο «θα πρέπει να επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση».

Είπε ακόμα ότι κατατεθειμένες στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο υπάρχουν δύο τροποποιήσεις της νομοθεσίας που προωθούνται. Εξήγησε ότι «η μία τροποποίηση αφορά την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, δηλαδή σε 48 ώρες θα καταχωρούνται στο Δικαστήριο και θα προωθούνται άμεσα για εκδίκαση. Η δεύτερη τροποποίηση αφορά τις περιπτώσεις επικίνδυνων οπαδών, υπόπτων για πράξεις βίας στα γήπεδα, όπου ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα έχει το δικαίωμα να περιορίζει την παρουσία τους στα γήπεδα και να παρευρίσκονται κατά το χρόνο διεξαγωγής του παιγνιδιού, σε αστυνομικό σταθμό, όπου θα ελέγχεται η παρουσία τους».

Σε ερώτηση πώς από δω και πέρα διασφαλίζεται η ασφάλεια των αστυνομικών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο κ. Νικολάου απάντησε πως «σίγουρα έχουμε συζητήσει κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουμε και εμείς ως Αστυνομία, ενισχύοντας περισσότερο τα μέσα αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων όπως και τις δυνατότητες των μελών μας, είτε με εκπαίδευση είτε ακόμα και με άλλα μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Ερωτηθείς εάν στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η μη αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «δεν υπάρχει θέμα μη αστυνόμευσης των αγώνων. Η Αστυνομία είναι εδώ υπεύθυνη να διασφαλίσει την ασφάλεια του πολίτη και θα εξασκήσει κάθε μέτρο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί σ’ αυτή την υποχρέωση της, είτε είναι πεζές περιπολίες, είτε είναι μηχανοκίνητες περιπολίες, είτε είναι η διερεύνηση ή και η δίωξη αλλά και η παρουσία ακόμα και στους αθλητικούς χώρους για να μην επιτρέψει σε όλους αυτούς τους κυρίους να πιστέψουν ότι το γήπεδο είναι δικό τους ξέφραγο αμπέλι».

Τα γήπεδα, κατέληξε ο κ. Νικολάου, «είναι χώροι στους οποίους θα πρέπει να πηγαίνουν οικογένειες για να απολαμβάνουν το άθλημα. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε και όχι τους χούλιγκαν».