Δεν τα βρήκαν για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Σοβαρά προβλήματα και εμπόδιο στο πεδίο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γεγονός το οποίο υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επιστρέφοντας στο προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει από το τραπέζι των συνομιλιών την πρόταση περί εκ περιτροπής προεδρίας, γεγονός, το οποίο προβληματίζει την τ/κ πλευρά. Σύμφωνα με την οπτική γωνία της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της ομόσπονδης δημοκρατίας θα είναι μέλος της ε/κ κοινότητας και ο αντιπρόεδρος μέλος της τ/κ κοινότητας. Οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με βάση την κοινή(μικτή) εκλογική λίστα, γεγονός, το οποίο δίνει διαστάσεις στους προβληματισμούς της τ/κ ηγεσίας.  (Διαβάστε επίσης: Ολοκλήρωση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό)

Στην σημερινή συνάντηση, οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα όπως η πολιτική ισότητα και η ομόσπονδη διακυβέρνηση. «Φάνηκε ότι έχουμε αντίθετες απόψεις», υπογραμμίζει ο κ. Έρογλου.

Ακόμη, στην σημερινή συνάντηση, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις συγκλίσεις, οι οποίες επιτεύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι η ηγεσία εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να παρερμηνεύσει αυτές τις συγκλίσεις.

Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα των τεχνικών επιτροπών καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Δεν αναφερθήκαμε σε λεπτομέρειες», τόνισε ο κ. Έρογλου.