«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την τουρκική προκλητικότητα»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδκό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντα, στα γραφεία του κόμματος δήλωσε, «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την τουρκικά προκλητικότητα και να ενεργούμε με τρόπο που να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας».

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και μετά το πέρας της ο κ. Άιντα αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ διαφωτιστική και παραγωγική την πρώτη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο, ως προς τον τρόπο που πρόκειται να εργαστεί για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Είπε ότι η τουρκική επιθετικότητα, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν προκαλέσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι προέχει να μεριμνήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Βρετανία και οι χώρες οι οποίες λένε ότι επιθυμούν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις από την τουρκική πλευρά, που να επιτρέπουν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αυτό θα πρέπει να γίνει στο σύντομο μέλλον, ώστε να μη χαθεί χρόνος, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε εξάλλου ότι με τον κ. Άιντα έγινε και ουσιαστική συζήτηση για διάφορες πτυχές του Κυπριακού, καθώς ο Ειδικός Σύμβουλος ζήτησε να ακούσει τις απόψεις του κόμματος για κάποια ζητήματα.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών και την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό «πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας δεδομένων που θα επιτρέπουν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» και να λειτουργήσουμε με σύνεση και σοβαρότητα.

Ερωτηθείς αν έγινε αναφορά στη συνάντηση για το πως θα κινηθούν τα ΗΕ στο παρόν στάδιο, με τις διαπραγματεύσεις να τελούν υπό αναστολή, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στα ΗΕ και τον κ. Άιντα.

Σε άλλη ερώτηση για το αν έγινε συζήτηση για την αναφορά του Ειδικού Συμβούλου σε «θαλάσσιες διαφορές» – αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ – ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει το τι ήθελε να πει ο κ. Άιντα και «σίγουρα δεν είναι αυτό το οποίο του έχει αποδοθεί».

Είπε τέλος ότι ο κ. Άιντα έχει μελετήσει το Κυπριακό σε μεγάλο βάθος και φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να βάλει τη δική του σφραγίδα στη νέα προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

Παρών στη συνάντηση από πλευράς ΑΚΕΛ ήταν και ο Τουμαζος Τσιελέπης, μέλος του Π.Γ. του κόμματος.