Δεν μετανιώνει για την “Αθωότητα των Μουσουλμάνων” ο δημιουργός της ταινίας

Η «καλλιτεχνική του δημιουργία» άναψε τον δαυλό των αιματηρών διαδηλώσεων σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διαβόητη «Αθωότητα των Μουσουλμάνων»  γυριζόταν για μόλις 15 ημέρες αν και διαρκεί περίπου μία ώρα και 40 λεπτά.

Ήταν αρκετά μόνο τα 14 λεπτά του τρέιλερ που παρουσιάστηκαν, για να ανάψει η φωτιά. Ο προφήτης Μωάμεθ παρουσιαζόταν ως γυναικάς, στυγνός δολοφόνος και παιδεραστής. Όταν για πολλούς μουσουλμάνους ακόμη και η απλή απεικόνιση του προφήτη θεωρείται βλασφημία.

Η συνέντευξη του δημιουργού της ταινίας στην εφημερίδα New York Times προκαλεί φόβο για νέο γύρο έκρηξης στον αραβικό κόσμο. Δεν μετανιώνω για την προσβλητική απεικόνιση του Μωάμεθ, δηλώνει για πρώτη φορά δημοσίως , ο κόπτης χριστιανός αιγυπτιακής καταγωγής Μαρκ Μπασελί Γιούσεφ. Σκοπός του, λέει, να αποκαλύψει στον κόσμο την “πραγματική αλήθεια”για τον Μωάμεθ και για τη βία που διαπράττεται στο όνομα του Αλλάχ.

Επικαλέστηκε τις “θηριωδίες” που διαπράττουν οι μουσουλμάνοι. Ανέφερε ως παράδειγμα  τη δολοφονία 13 ανθρώπων από έναν μουσουλμάνο ένοπλο στο Φορτ Χουντ του Τέξας το 2009.  “Ταράχτηκα και θύμωσα ακόμη περισσότερο”, ανέφερε στις γραπτές απαντήσεις που έδωσε στην εφημερίδα μέσω του δικηγόρου του, καθώς το αίτημα των New York Times να του επιτραπεί να δώσει συνέντευξη απευθείας σε δημοσιογράφο ,απορρίφθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές.

Ο Γιούσεφ  πρώην ιδιοκτήτης βενζινάδικου , με πραγματικό όνομα Νακούλα Μπασελί Νακούλα, έχει καταδικαστεί για τραπεζική απάτη. Την περίοδο που γύριζε την ταινία χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και είπε ψέματα στον επιτηρητή αναστολής, κάτι που συνιστά παραβίαση των όρων αποφυλάκισης. Αναθεώρησε πέντε φορές το σενάριο, άλλαζε τους τίτλους και τελικά ολοκλήρωσε την ταινία με 80.000 δολάρια που πήρε από μία από τις πρώην συζύγους του και από δωρεές κοπτών χριστιανών.