Δεν θα υπάρξει ξανά κυπριακή τράπεζα που θα δώσει στεγαστικό αν περάσει ο νόμος για την πρώτη κατοικία

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρξει ξανά κυπριακή τράπεζα που θα μπορέσει να δώσει οικιστικό δάνειο αν περάσει η πρόταση νόμου για προστασία της κύριας κατοικίας και επιχείρησης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου του EPLO στη Λευκωσία και ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι ο αποσπασματικός τρόπος που προτείνεται από κάποια κόμματα θα επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

“Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δυνατότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να δανείζει την οικονομία, να δανείζει τα νοικοκυριά. Με την προτεινόμενη πρόταση και με μια πιθανή υιοθέτησή της, αμφιβάλλω αν θα υπάρξει ξανά κυπριακή τράπεζα η οποία θα δώσει οικιστικό δάνειο”, δήλωσε ο Υπουργός.

Η θέση της Κυβέρνησης, είπε, είναι ότι “πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να επιχειρούμε λελογισμένες κινήσεις που θα απαμβλύνουν ένα πρόβλημα και δεν θα δημιουργήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο”.

Πρέπει, πρόσθεσε, όχι αποσπασματικά, αλλά με έναν τρόπο μελετημένο και ολοκληρωμένο όπως είναι ο τρόπος που η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα.

Ερωτηθείς κατά πόσο με αυτή την πρόταση η Κύπρος θα ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της στο μνημόνιο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί. Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνεται, όχι γιατί η Τρόικα το ζητάει, αλλά πρέπει “εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε και να αποφασίσουμε ποιος είναι ο ορθός τρόπος που θα απαμβλύνει ένα πρόβλημα και όχι να δημιουργήσει ένα πολύ μεγαλύτερο”.