Δεν θα υπάρξει “κούρεμα” του κυπριακού χρέους, εκτιμά ο Νταλάρα

Σε χώρα-κλειδί φαίνεται να αναδεικνύεται η Κύπρος για την Ευρώπη, παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση στην Κύπρο να γίνει ντόμινο αστάθειας στην Ευρώπη.

Υπήρξε όμως και η θετική είδηση. Ότι δεν  διαφαίνεται προοπτική αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου του Γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι δεν προβλέπει  «ένα PSI για την Κύπρο – καθόλου. Στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά διαφορετική κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι πιστωτές δεν ήταν Έλληνες». Το σημαντικό είναι ότι την εκτίμηση αυτή έκανε μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους του Eurogroup για το θέμα της Κύπρου.Η Κύπρος , πρόσθεσε, είίναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρωζώνη. «Πίστευα ότι ο κόσμος πήρε ένα ισχυρό μάθημα από την Ελλάδα, ότι το απόλυτο ή το σχετικό μέγεθος μιας οικονομίας πολλές φορές είναι άσχετο, όταν πρόκειται για την πιθανή επίδραση στην Ευρωζώνη και στις διεθνείς αγορές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος προκειμένου να εξελιχθεί σε μια σοβαρή αιτία αστάθειας ή μετάδοσης προβλήματος στην σημερινή παγκόσμια οικονομία».