Δεν θα συμφιλιωθούμε με την κατοχή και προσπάθεια νομιμοποίησης τετελεσμένων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου  απέστειλε σήμερα από το Στατό –  Άγιο Φώτιο, μήνυμα και αναφορά προς τους ήρωες της κοινότητας πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με την κατοχή και την προσπάθεια νομιμοποίησης των τετελεσμένων.

Χρέος μας, είπε, απέναντι στη θυσία τους είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση και τον αγώνα και να ξαναζωντανέψουμε το μεγάλο όραμα με μια ριζοσπαστική ρήξη με όποιες πολιτικές οδηγούν το εθνικό μας θέμα σε παραμόρφωση του πραγματικού αντικατοχικού και διεθνούς χαρακτήρα.

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Φίλιππου Κρητιώτη και Κωστάκη Σαββίδη στο Στατό – Άγιο Φώτιο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ταυτόχρονα θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται η συγκατάθεση μας για περαιτέρω ομαλή εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε. αν η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε σημείωσε, « τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της πατρίδας και ολόκληρου του λαού μας».

Ο κ. Ομήρου είπε πως σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Τουρκία σημείωσε, όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση.

Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες γιατί σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής.

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν, είπε, την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας συνέχισε, προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, και παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον, σημειώνοντας πως δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη, θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.

Κάθε τάση παραγνώρισης των υπαρκτών κινδύνων, κάθε τάση υποβάθμισης των ορατών απειλών, οδηγεί με ακρίβεια στον παροπλισμό του λαού μας και σε διευκόλυνση υλοποίησης των τουρκικών στόχων, όπως ανέφερε .

Απευθυνόμενος στους ήρωες του Στατού – Αγίου Φωτίου ο κ. Ομήρου τους διαβεβαίωσε πως με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον, γιατί σημείωσε « δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα δικά σας όνειρα, να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν».

Η μνήμη σας θα είναι αιώνια, όπως ασταμάτητος θα είναι ο αγώνα μας ως την τελική δικαίωση, ως τη δικαίωση της θυσίας σας, κατέληξε.