Δεν θα μπούμε σε φαύλο κύκλο μνημονιακών μέτρων, δηλώνει ο Σταύρος Μαλάς

Στα μέλη της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας , επισημαίνοντας ότι η Κύπρος «μια χώρα, δηλαδή,  που ευελπιστεί να προσελκύει επενδύσεις, να είναι κέντρο παροχής υπηρεσιών, δεν μπορεί να μπει σε ένα φαύλο κύκλο μνημονιακών μέτρων».

Έκανε λόγο για  «υπέρμετρη ανάπτυξη» του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα σήμερα να φιλοξενεί τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό και να έχει ένα τεράστιο μέγεθος», λέγοντας ότι αυτό το σύστημα έδινε χρήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα σήμερα το ιδιωτικό χρέος να φτάνει στο 300% του ΑΕΠ.

Απευθυνόμενος προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους, διευκρίνισε ότι τους διαχωρίζει από τις τράπεζες… «οι πλείστοι από εσάς είστε απλοί υπάλληλοι, δεν ευθύνεστε για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχετε εργαστεί πάρα πολύ σκληρά ώστε να κτίσετε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της κυπριακής οικονομίας».

 

Μίλησε για τεράστια λάθη των Διοικήσεων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και ευχήθηκε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη, ενώ δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα για μείωση του προσωπικού μέχρι και 20 ή 30% στη Λαϊκή Τράπεζα. Έκανε επίσης λόγο για απαράδεκτες χιλιάδων ευρώ σε κάποια στελέχη τραπεζών την ώρα που γίνονται αποκοπές σε χαμηλόμισθους.