“Δεν θα αποδεχθούμε άδικη λύση στο Κυπριακό”

Σαφές μήνυμα ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα αποδεχθεί άδικη και ελλειμματική λύση στο Κυπριακό, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε όσους προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για λύση στο εθνικό πρόβλημα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης Νίκου Σολωμού, στον Παχύαμμο, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας, για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «λάθη και παραλείψεις, αναβλητικότητα, κωλυσιεργία και αλόγιστη και ασυλλόγιστη συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος, οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην τραπεζική κρίση».

Είπε επίσης ότι «αντί αλληλεγγύης και στήριξης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν να επιβάλουν την εξουθένωση της οικονομίας μας με την πρωτοφανή απόφαση για καταλήστευση των καταθέσεων» και «να μας επιβάλουν ένα μνημόνιο το οποίο οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε ανεργία και κοινωνική δυστυχία».

«Όμως, ο λαός μας δεν θα κάμψει τον αυχένα και δεν θα γονατίσει» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση και θα επαναφέρουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης».

«Δίνουμε το μήνυμα σε όσους προβάλλουν τον αναιδή ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, να πάψουν να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αν υπονοούν ότι ο κυπριακός Ελληνισμός υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης θα αποδεχθεί άδικη και ελλειμματική λύση, ας γνωρίζουν ότι θα ακούσουν και πάλι το ΟΧΙ της εθνικής ευθύνης και της αξιοπρέπειας» είπε.

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε παράλληλα ότι «όσοι επιθυμούν λύση έχουν καθήκον να στραφούν προς την πλευρά της αδικοπραγούσας κατοχικής Τουρκίας για να την πείσουν να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες τις αντίστασης και στη θυσία τους, «είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα. Να ξαναζωντανέψουμε το μεγάλο όραμα με προβολή και ανάδειξη του πραγματικού αντικατοχικού και διεθνούς χαρακτήρα του  εθνικού μας θέματος. Να ζητήσουμε ανυποχώρητα την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Να διακηρύξουμε απλά και να εμμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις, πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Και να υποδείξουμε πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, συνέχισε, «διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. Διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, με κάθε θυσία που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέληση του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας. Πρέπει να μπούμε μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Σολωμού γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1953 και ήταν το τέταρτο παιδί της εξαμελούς οικογένειας του Χρίστου και της Περσεφόνης. Η εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος τον βρίσκει σκοπό στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.  Ήταν ανάμεσα στα μέλη του Εφεδρικού Σώματος που συνόδευσαν τον Εθνάρχη Μακάριο στην πορεία σωτηρίας προς την Πάφο, ενώ στη συνέχεια, ύστερα από την αναχώρηση του Προέδρου Μακαρίου στο εξωτερικό, ο Νίκος Σολωμού έλαβε μέρος στις μάχες κατά του πραξικοπήματος. Συνελήφθη από άνδρες της ΕΟΚΑ Β’, οι οποίοι τον εκτέλεσαν ύστερα από βάναυση κακοποίηση και απάνθρωπα βασανιστήρια.