Δεν απαγορεύει το Chanel 5 η ΕΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την απαγόρευση του δημοφιλέστερου αρώματος στην ιστορία της αρωματοποιϊας, του εμβληματικού Chanel no 5 επειδή περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.Ωστόσο με δήλωση εκπροσώπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τις φήμες και διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να απαγορεύσει αρώματα και καλλυντικά που έχει βρεθεί πως προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Επιστημονική έρευνα κατονόμασε 100 συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης για ορισμένα από αυτά ενώ για άλλα, όπως τα εκχυλίσματα από βρύα και λειχήνες που προέρχονται από διάφορα είδη δέντρων όπως η βελανιδιά, τα οποία περιέχονται στο Chanel 5 αλλά και σε πολλά άλλα αρώματα, ζήτησε την απαγόρευσή τους.

Το Chanel 5 παράγεται με την ίδια ακριβώς συνταγή από το 1921 ενώ υπολογίζεται πως κάθε 1 λεπτό στον κόσμο πωλείται ένα μπουκάλι άρωμα Chanel 5.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα του Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα υγείας και καταναλωτικής πολιτικής Frederic Vincent επέμεινε πως είναι «λάθος να λέμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή θέλει να απαγορεύσει το Chanel 5».

Το ερώτημα είναι εάν θα προστεθούν αυτά τα συστατικά που καθόρισε η επιστημονική έρευνα στα 26 που ήδη ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία πως πρέπει να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των προϊόντων που τα περιέχουν.

«Είμαστε ακόμα μακριά από την οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή στη νομοθεσία» ήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία και τις ενώσεις καταναλωτών από τον Αύγουστο για το θέμα.

«Οι παρασκευαστές αρωμάτων και καλλυντικών γνωρίζουν τι κάνουν. Η νομοθετική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει και δεν θα ξεκινήσει αύριο» δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως η αλλεργική αντίδραση σημειώθηκε σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων.

 

Πηγή: AFP