ΔΕΚΟ, υπερταμείο και Κυριακές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων και τα αγκάθια που παραμένουν αναφορικά με τις ΔΕΚΟ που ζητά η ελληνική πλευρά να εξαιρεθούν και όχι μόνο, ξεκίνησε σήμερα μετά τις 19:00, παρουσία του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, στη 13:30 συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα με τους θεσμούς για τα εκκρεμή θέματα αναφορικά με τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και το ακαταδίωκτο των στελεχών που μετέχουν στις αναδιαρθρώσεις. Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε και χθες στις διαπραγματεύσεις παρουσία του υπ. Δικαιοσύνης, ενώ κορυφαία τραπεζική πηγή μετά τη χθεσινή συνάντηση δήλωσε ότι σήμερα αναμενόταν γραπτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις “κόκκινων δανείων”.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακολουθεί συνάντηση για θέματα φορολογικής διοίκησης αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, που αποτελούν προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης.

Μεταξύ αυτών το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, η πώληση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει στις λίστες του ο ΟΟΣΑ.

Τα “αγκάθια”

Στα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται οι συντάξεις με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αποκλείσει τις επικουρικές από το πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ από τον Ιανουάριο του 2019. Οι θεσμοί φέρεται να αποδέχονται ανώτατο πλαφόν περικοπών συντάξεων (μέσω προσωπικής διαφοράς) στο 22% στις κύριες, αλλά ζητούν ρήτρα περικοπών και επικουρικών αν δεν πιαστεί το 1% του ΑΕΠ.