Δεκαπλασιάστηκαν οι πωλήσεις Καλάσνικοφ

Κατά 60% ανέβηκαν το πρώτο εννιάμηνο του 2012 οι εξαγωγές της κατασκευάστριας εταιρείας Ijmach των διάσημων αυτόματων πυροβόλων όπλων Καλάσνικοφ. Πούλησε τουφέκια αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των όπλων πήγε στις ΗΠΑ.

Η ρωσική εταιρεία ,που  εδρεύει στο Ιγιέφσκ, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Ουντμούρτ, φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εγχώρια ρωσική αγορά. Πέρυσι, το ίδιο διάστημα του 2010 οι εξαγωγές της ήταν 12 φορές λιγότερες. Η εταιρεία το αποδίδει στο ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας–αφού οι ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες είναι ήδη γεμάτες με αυτόματα όπλα.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, 93 ετών, ο εφευρέτης του ΑΚ-47, καθώς και άλλοι 16 πρώην εργαζόμενοι στην Ijmach, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλαν τον Οκτώβριο την κακοδιαχείριση της εταιρείας, η οποία καταβάλει ψίχουλα στους υπαλλήλους της. Μόλις 16.000 ρούβλια, δηλαδή 400 ευρώ, είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι μελετά τη συγχώνευση της Ijmach με μια άλλη βιομηχανία όπλων, την Ijmekh, υπό την επωνυμία “Καλάσνικοφ”.

Η εταιρεία φαίνεται ότι τώρα έχει ενισχυθεί χάρη στην εποπτεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας συμμετοχών Rostekhnologuii. “Εδώ και δύο χρόνια καταφέραμε να προσδώσουμε διαφάνεια στις δραστηριότητές μας” μειώνοντας κυρίως τους μεσολαβητές και τις θυγατρικές, διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της, Αλεξάντερ Κόσοφ.