Δεκάδες όμηροι σε καφετέρια στο Σίδνεϊ – Πιθανότατα τζιχαντιστής ο δράστης (video)

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι Αρχές τις Αυστραλίας, μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον ένοπλο και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μαζί του.

Ο δράστης εικάζεται ότι κρατούν ομήρους 40 άτομα, 10 εργαζομένους και 30 πελάτες του Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ. Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες 11στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος, μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι εθεάθησαν τρεις άνθρωποι να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7, που μεταδίδει ζωντανά από το σημείο, έδειξε και τις σχετικές εικόνες, με τους δύο να βγαίνουν από την κεντρική είσοδο. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας που φοράει ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα. Μία ώρα αργότερα, κατάφεραν να δραπετεύσουν από το καφέ της ομηρίας ακόμα δύο άτομα. Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt, ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.


Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Επίσης, εκκενώθηκαν για προληπτικούς, τα κοντινά γραφεία από το κεαφέ, ενώ από τους πολίτες στην περιοχή γύρω από τον Martin Place, όπου βρίσκεται το καφενείο, ζητήθηκε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα.

Νωρίτερα, πάντως, είχε εκκενωθεί και το κτίριο της Οπερας του Σίδνεϊ καθώς εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο.

Αμποτ: Δεν ξέρουμε τα κίνητρα των δραστών

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

Η στιγμή που όμηροι φεύγουν τρέχοντας από το καφέ:


Η σημαία στο παράθυρο του καφέ με το ισλαμιστικό μήνυμα: