Δείτε 5 υγιή συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη κουζίνα σας

Αναμφίβολα στα εστιατόρια και σε έτοιμα φαγητά συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερη ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι.

Χρησιμοποιούν επίσης μερικές φορές  χημικά συστατικά, προκειμένου να κάνουν το φαγητό τους να διαρκεί περισσότερο και να μοιάζει πιο φρέσκο απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους  αύξησης της παχυσαρκίας σε διεθνές επίπεδο είναι πως οι άνθρωποι λόγω εργασίας, δεν τρώνε πια τόσο πολύ σπιτικό φαγητό όπως στο παρελθόν.

Τελευταία, όμως, η τάση επιστροφής στο σπιτικό φαγητό έχει αρχίσει να μεγαλώνει, κυρίως επειδή οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως το να μαγειρεύουν στο σπίτι, τούς διατηρεί πιο υγιείς.

Η μαγειρική και το μαγείρεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και είναι και χρονοβόρα. Αν όμως αποφασίσετε να την κάνετε, τότε φροντίστε να την κάνετε σωστά. Με υγιή θρεπτικά συστατικά.

Δείτε παρακάτω πέντε απ’ αυτά τα υγιή συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα:

1. Eλαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μία από τις καλύτερες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και κυρίως έχει άριστη σχέση αναλογίας ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, παρόμοια με αυτή που υπάρχει στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και όχι τόσα ωμέγα-3, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή και αυτή με τη σειρά της σε μια ποικιλία ασθενειών. Τα φτηνά, ανθυγιεινά έλαια (όπως το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, η canola, το αραβοσιτέλαιο κ.λπ.) είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε είδος επεξεργασμένων τροφίμων και χρησιμοποιούνται στα περισσότερα εστιατόρια.

Απαλλαγείτε από αυτά και επιλέξτε να τρώτε 2-3 κουταλιές της σούπας από ένα καλό παρθένο έξτρα ελαιόλαδο. Να θυμάστε μόνο ένα πράγμα: To ελαιόλαδο δεν είναι καλό λάδι για το μαγείρεμα γιατί έχει χαμηλό σημείο καύσης και μπορεί εύκολα να ταγγίσει. Αγοράστε ένα καλό ελαιόλαδο για να το χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες και τις σάλτσες μόνο. Για να μαγειρέψετε ή να τσιγαρίσετε κρέατα και λαχανικά χρησιμοποιήστε κοκοφοινικέλαιο. Προσέξτε, όμως, τις ποσότητες γιατί και αυτό είναι υψηλής θερμιδικής αξίας.

2. Λεμόνι και λάιμ

Πολλοί μπερδεύουν το λάιμ με το λεμόνι. Δεν είναι, όμως, το ίδιο πράγμα. Τα λεμόνια είναι κίτρινα, ενώ το λάιμ είναι πράσινο και πιο μικρό σε μέγεθος από το λεμόνι. Και τα δύο είναι εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C. Κι ενώ τα οφέλη για την υγεία από τα λεμόνια είναι γνωστά και πρόκειται για ένα προϊόν που δεν λείπει από κανένα σπίτι κάποιοι υποτιμούν την αξία του λάιμ, ενώ δεν θα έπρεπε. Το λάιμ μπορεί να προσθέσει γεύση και ισορροπία σε ένα πιάτο με σχεδόν καθόλου θερμίδες. Επιπλέον το ξύσμα του λάιμ είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα συστατικά στον κόσμο της μαγειρικής, ενώ μπορεί πραγματικά να ενισχύσουν ένα πιάτο. Χρησιμοποιήστε και τα δύο σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες.

3. Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο είδος αλατιού, κάτι που σημαίνει ότι έχει βασικά μέταλλα που δεν τα διαθέτει το ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι. Επιπλέον, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί, το θαλασσινό αλάτι έχει και καλύτερη γεύση. Πόσους ακόμα λόγους θέλετε για να το έχετε στην κουζίνα σας;

4. Μαύρο πιπέρι

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το σούπερ καρύκευμα είναι ο ίδιος που βλέπετε και στα εστιατόρια: Να το αλέσετε λίγο πριν την χρήση του. Αν δεν έχετε το αντίστοιχο μηχάνημα, σπεύστε να το αγοράσετε. Η γεύση του φρεσκο-αλεσμένου μαύρου πιπεριού θα σας αποζημιώσει.

5. Κρεμμύδι

Ισως το πιο ευπροσάρμοστο λαχανικό για το μαγείρεμα που πηγαίνει με όλα τα φαγητά. Μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα είδη και τα χρώματα του κρεμμυδιού, το καθένα μπορεί να σας προσφέρει οφέλη. Τα κρεμμύδια είναι ένα ήπιο φυτικό προϊόν που προσφέρει απίστευτη γεύση χωρίς θερμίδες.

Αποθηκεύστε στην κουζίνα σας τα παραπάνω υγιή συστατικά και δείτε τη μαγειρική με άλλο μάτι. Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας.