Δείτε την ανατίναξη των πεδίων πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας (Video)

Εικόνες από την ανατίναξη του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της έδωσε στη δημοσιότητα η Βόρεια Κορέα αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει το τετ-α-τετ με τον Κιμ.

Η Πιονγιάνγκ διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά λυπηρή» την ακύρωση της συνόδου κορυφής από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό Πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή.

Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τραμπ ακύρωσε τη σύνοδο κατηγορώντας για «ανοικτή εχθρότητα» το κομμουνιστικό καθεστώς και προειδοποιώντας το να αποφύγει «παράλογες ή απερίσκεπτες ενέργειες».

Στην επιστολή του προς τον Κιμ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η ιστορική συνάντηση επειδή η Βόρεια Κορέα δεν τήρησε τα υπεσχημένα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Βορειοκορεάτες δεν εμφανίστηκαν σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις και δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζάε Ιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη λίγο πριν τα μεσάνυκτα τοπική ώρα επισημαίνοντας: «Είμαι πολύ προβληματισμένος και είναι πολύ λυπηρό που δεν θα γίνει η σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και η μόνιμη ειρήνευση είναι ιστορικές αποστολές που δεν μπορούν ούτε να εγκαταλειφθούν , ούτε να καθυστερήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, είπε ότι «δεν έχει νόημα η διεξαγωγή μιας συνόδου που δεν θα επιφέρει πρόοδο». Πρόσθεσε, όμως ότι το Τόκιο συνεχίζει να στηρίζει την ιδέα μιας συνάντησης Τραμπ-Κιμ κάποια άλλη στιγμή.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του Τραμπ η Πιονγιάνγκ διεμήνυε ότι είχε καταστρέψει «πλήρως» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της με μια προσεχτικά ενορχηστρωμένη κίνηση, που παρουσίασε ως χειρονομία καλής θέλησης ενόψει του ιστορικού τετ-α-τετ.

Άγνωστο παραμένει αν όντως καταστράφηκε ολοσχερώς το πεδίο δοκιμών στο Πούνγκιε -Ρι, αλλά ξένοι δημοσιογράφοι που παρέστησαν έκαναν λόγο για «μεγάλες εκρήξεις» κατά την ανατίναξη τριών υπόγειων τούνελ και ορισμένων φυλακίων στη γύρω περιοχή.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι κατά πόσον το συγκεκριμένο πεδίο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Οι αμφισβητίες λένε ότι οι εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για έξι επιτυχημένες πυρηνικές δοκιμές, μπορούν γρήγορα να ανοικοδομηθούν αν το αποφασίσει το καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Λιούις του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Μίντλμπερι, η Πιονγιάνγκ διαθέτει άλλα δύο συμπλέγματα σηράγγων σε κοντινά βουνά, που δεν έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενες δοκιμές.

Σημειωτέον ότι η Βόρεια Κορέα δεν προσκάλεσε χθες ανεξάρτητους παρατηρητές, τροφοδοτώντας έτσι τις φήμες ότι απλώς κατέστρεψε τα πειστήρια του πυρηνικού τους προγράμματος με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το κομμουνιστικό καθεστώς κατέστρεψε πυρηνικές του εγκαταστάσεις, χωρίς αυτο να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειές του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το 2008 είχε καταστρέψει παρουσία διεθνών ΜΜΕ έναν πύργο ψύξης σε συγκρότημα εμπλουτισμού ουρανίου στη Γιονγκμπιόν αλλά έθεσε ξανά σε λειτουργία τις εν λόγω εγκαταστάσεις 7 χρόνια αργότερα.