Δείπνο προς τιμή του ΠτΔ παρέθεσε η κυπριακή ομογένεια

Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμεων του για την επανένωση της Κύπρου.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, προς τιμή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι η έβδομη χρονιά που παρευρίσκομαι σε ένα συναπάντημα των Ελλήνων, είτε εξ Ελλάδος καταγόμενων είτε εκ Κύπρου προερχομένων, που ενώνουν δυνάμεις υπηρετώντας κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα συμφέροντα τόσο της πατρίδας όσο και της χώρας που τόσο γενναιόδωρα σας φιλοξενεί και που πραγματικά με την παρουσία και με τη δημιουργικότητα σας έχετε συμβάλει αυτό το μεγάλο έθνος να παραμένει μεγάλο.

Πριν από κάθε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στον Μακαριότατο με την ανάληψη των καθηκόντων του, να του ευχηθώ επιτυχή πορεία σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή.

Ταυτόχρονα να εκφράσω τη θλίψη μου διότι φέτος δεν είναι μαζί μας δύο καταξιωμένοι συμπατριώτες μας, ο Νίκος Μούγιαρης και ο αγαπημένος Δημήτρης Καλοειδής. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους. Όντως, εμείς οι Έλληνες, μη αγνώμονες σε όσους στάθηκαν συμπαραστάτες, αλλά και συμπρωταγωνιστές στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού θα τιμούμε τη μνήμη τους αιωνίως.

Βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης. Είμαι εδώ για να μεταφέρω την αποφασιστικότητα μας, την πολιτική βούληση, αλλά και τη μεγάλη επιθυμία, επιτέλους να δούμε μέσα από μια νέα πρωτοβουλία να δημιουργούνται οι συνθήκες ενός δημιουργικού διαλόγου. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που επιδιώκει ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ο κάθε Αμερικανός πολίτης που σέβεται τους κανόνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης.

Αυτό που προσδοκούμε και διεκδικούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που οι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι απολαμβάνουν στις χώρες μέλη της ΕΕ. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διεκδικούμε μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που θέλουμε είναι επιτέλους να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, δικαιοσύνη.

Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο, μακριά από εγγυητές ή στρατούς κατοχής, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που επιτέλους θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά σε μια χώρα που υποφέρει εδώ και 45 χρόνια από μια απαράδεκτη, βάρβαρη εισβολή, που έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο των πολιτών μας, που παραμένει υπό κατοχή το ένα τρίτο των αγαθών μας, που έχει εγκλωβίσει τους Τουρκοκύπριους ή τους μετατρέψει σε μειοψηφία.

Εκείνο που προσπαθούμε είναι επιτέλους να πετύχουμε τον απεγκλωβισμό από τη βουλιμία κάποιων που ακόμη και τώρα που εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που επιτέλους θα επιτρέψουν στην ελπίδα να αναβιώσει, παρεμβαίνουν παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, παρεμβαίνουν απειλώντας για τον εποικισμό της Αμμοχώστου παραγνωρίζοντας ψηφίσματα των ΗΕ, παραβιάζουν κάθε κανόνα αυτή την ώρα που μιλούμε που αφορά το στάτους της νεκρής ζώνης. Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη.

Κατά τα άλλα ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στα ΗΕ μίλησε και είπε ότι τάχα είναι η μη εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων που οδήγησε στη μακρά, χωρίς εξελίξεις κατάσταση στην Κύπρο. Και διερωτάται κανείς αν πραγματικά αυτοί που δεν θέλουν τη λύση είναι εκείνοι που μένουν 45 χρόνια μακριά από τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, εκείνοι που ακόμα έχουν αγνοούμενους, εκείνοι που θα ήθελαν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης με το σύνοικο στοιχείο.

Ο αγώνας δεν είναι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Η στενότατη συνεργασία με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι εκείνη που μας ενδυναμώνει. Και θέλω και χαίρομαι να πω ότι με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε μια άριστη, άψογη συνεργασία η οποία μας ενδυναμώνει. Από κοινού ήταν οι προσπάθειες και κοινός ήταν ο στόχος των επαφών μας κατά τη διάρκεια των πολλών επαφών που είχαμε τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση, με σωρεία αρκετών χωρών, αλλά και με τον ΓΓ των ΗΕ.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας και την τελευταία ρανίδα ζωής, προκειμένου να δούμε ένα και μόνο όραμα να πραγματώνεται, να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται να δούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό να επιβιώνει, να δούμε όλους τους Κυπρίους να νιώθουν ευτυχείς από αυτό που επιδιώκουμε, μια λύση που θα συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω πριν ολοκληρώσω να συγχαρώ θερμά την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, όλους γενικότερα τους απόδημους και τις οργανώσεις του που έχουν όχι μόνο δώσει και θυσιάσει και ώρες και χρήματα προκειμένου να διατηρούν ‘ζωντανό’ το κυπριακό πρόβλημα και μάλιστα με επιτυχίες στη Διοίκηση, τα νομοθετικά Σώματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων μιας, ή της πρώτης, υπερδύναμης σήμερα. Θέλω θερμά να συγχαρώ όλους που υπηρέτησαν αυτό τον στόχο και την ίδια ώρα να σας συγχαρώ διότι δεν παραμένετε απλά στη δική σας δράση, έχετε μεταλαμπαδεύσει ως αποτέλεσμα της επιτυχούς πορείας και των αγώνων σας στους νέους και αυτό είναι η ελπίδα μας. Και χαίρομαι που η ΝΕΠΟΜΑΚ είναι μια ζωντανή πραγματικότητα, μια διάδοχος κατάσταση όσων σιγά σιγά έχουν δώσει τις μάχες και βρίσκονται σε στάδιο παράδοσης της σκυτάλης στους νεότερους.

Θέλω την ίδια ώρα να σας συγχαρώ για τις αποφάσεις που παίρνετε με το να τιμάτε καταξιωμένους και διακεκριμένους για την πατρίδα μας συμπατριώτες μας, όπως τον καθηγητή Συμεών Συμεωνίδη και τον εξαίρετο νομικό Πέτρο Κακογιάννη.

Για ένα σας διαβεβαιώνω: θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας, αλλά και των προσδοκιών των συμπατριωτών μας».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδιά μου, ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο ΓΓ είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60.

Η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη και η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους συνομιλητές μας στη Νέα Υόρκη, καθ΄ όλες τις συναντήσεις μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Είναι ιδιαίτερα ατυχές ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία παράνομων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που καταπατούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, συνοδευόμενων από επιθετική ρητορική, προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και προβολή μαξιμαλιστικών όρων και προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες.

Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων, υπονομεύει τις προσπάθειες από τον ΓΓ των ΗΕ.

Εκτιμώ και αναμένω ότι ειδικά οι ΗΠΑ, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θα πείσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να πράξει τα ανάλογα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και καθένας από τους κατά τόπους φορείς της σε όλη την Αμερική θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή».

Τέλος, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «θα ήθελα να υποσχεθώ κ. Πρόεδρε αυτό που ήδη όλοι οι Έλληνες απανταχού του πλανήτη γνωρίζουν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίπλα σας στην προσπάθεια αποκατάστασης των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού».

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο κ. Νίκος Παφίτης επικεφαλής της διοργάνωσης της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε ο Δρας Συμεών Συμεωνίδης με το βραβείο Lifetime Achievement και ο κ. Πέτρος Κακογιάννης με το βραβείο Community Service.

Τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή για τα διακεκριμένα μέλη της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ, Νίκο Μούγιαρη και Δημήτρη Καλοειδή.