Δανή Πρωθυπουργός: Η επανένωση τεράστιο πλεονέκτημα για τον Κυπριακό λαό

H Πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt, υπογράμμισε ότι όλη η διεθνής κοινότητα εκτιμά τις προσωπικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υπάρξει επανένωση της Κύπρου, υπογράμμισε την Τετάρτη η Πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt.

Η Δανή Πρωθυπουργός έφθασε στην Κύπρο και επισκέφθηκε τη φρεγάτα Esbern Snare του πολεμικού ναυτικού της Δανίας το οποίο εμπλέκεται στη μεταφορά των συριακών χημικών όπλων. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τη φρεγάτα, όπου συναντήθηκε με τη Δανή Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε στη φρεγάτα η οποία βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας με βάρκα του πολεμικού ναυτικού η οποία αναχώρησε από τη μαρίνα της Λάρνακας. Μετά τη συνάντηση τους, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας, η Δανή Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, που μετέβησαν στη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Δανίας, είπε ότι «είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο τον οποίο συγχάρηκα για την κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Είναι θεαματικό και ίσως ιστορική στιγμή, το ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Κύπρο και εύχομαι κάθε καλό στον Πρόεδρο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του για να υπάρξει επανένωση. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία και του είπα για το πόσο εγώ και όλη η διεθνής κοινότητα εκτιμούμε τις προσωπικές του προσπάθειες για να γίνει αυτή η αλλαγή στην Κύπρο, η οποία είναι διαιρεμένη πολύ καιρό», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εξέφρασα στην Πρωθυπουργό τις θερμότατες μας ευχαριστίες για τη βοήθεια τους κατά τη διάρκεια των ετών 1964-1992 με το ειρηνευτικό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ”
“Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και θέλω να ευχαριστήσω για όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και για όσα προτίθενται να κάνουν έτσι ώστε να μας βοηθήσουν στο να βρούμε μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. Στη συνέχεια ευχήθηκε όπως η Πρωθυπουργός της Δανίας επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ και για τη θέση της Δανίας στο θέμα αυτό, η κα Πρωθυπουργός είπε ότι «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτά τα δύο κεφάλαια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενδιαφερόμαστε τόσο για το τι συμβαίνει εδώ. Η επανένωση θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τον κυπριακό λαό και αυτό είναι το πιο σημαντικό, όμως ελπίζουμε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση σε σχέση με αυτά τα δύο κεφάλαια και με άλλα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρείται μια καθυστέρηση στη Συρία, αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των χημικών όπλων, και ότι αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στην όλη επιχείρηση, η Δανή Πρωθυπουργός είπε ότι «είμαι ακόμη συγκρατημένα αισιόδοξη σε σχέση με τη διατήρηση των χρονικών πλαισίων που έχουμε υιοθετήσει. Είναι, όμως, σημαντικό να ασκήσουμε κάποια πίεση στους Σύριους για να εκπληρώσουν το μέρος των δικών τους υποχρεώσεων και είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Έχουμε μια εντολή, έχουμε το πλοίο, έχουμε τον επιχειρησιακό εξοπλισμό για να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον και για αυτό είμαστε εδώ”.  Πρόσθεσε ότι “είναι πολύ σημαντικό, μιλάμε για χημικά όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν χίλια άτομα και για αυτό το λόγο το καθήκον αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”.

Ευχαρίστησε επίσης τους Κύπριους για τη βοήθεια τους προς το σκοπό αυτό, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τεράστια βοήθεια προς τη Δανία στην εκπλήρωση του καθήκοντός της.