Δαμιανού: Το ΑΚΕΛ θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στον ΠτΔ για το κυπριακό

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στον ΠτΔ για το κυπριακό

«Το ΑΚΕΛ θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποτροπής νέων τετελεσμένων και για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση

Η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ανάμεσα στους κκ. Ταλάτ, Ακιντζί και Τατάρ, υπογραμμίζει τη ζημιά που υπέστηκε η υπόθεση της λύσης από την άγονη έλευση των προηγούμενων τρεισήμισι χρόνων, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιστέκεται στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας και στη ρητορική Τατάρ για λύση δύο κρατών, αποτελεί μήνυμα προς όλους εκείνους στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι φλερτάρουν επικίνδυνα με άλλες λύσεις, απορρίπτοντας τη δικοινοτική διζωνική Ομοσπονδία.

Εν όψει των διεργασιών γύρω από το κυπριακό και με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ για την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των συγκλίσεων, από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις και χωρίς να εκπέμπει μηνύματα αμφισβήτησης της πολιτικής ισότητας, όπως καθορίζεται από τον ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ θέλοντας να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια αποτροπής νέων τετελεσμένων και για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση, έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο μόνος τρόπος ανακοπής της απαράδεκτης, παράνομης και προκλητικής στάσης της Τουρκίας καθώς και των μεθοδεύσεων για εποικισμό των Βαρωσίων, είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Και μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις θα τεθεί πραγματικά προ των ευθυνών της η Τουρκία.»