Δαμιανού: Τα περί “success story” είναι ένα παραμύθι

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή, αναφορικά με την κακή κατάσταση των κυπριακών νοικοκυριών και της οικονομίας

Δυστυχώς, τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, έρχονται να τεκμηριώσουν αυτό που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά. Ότι το αφήγημα περί επιτυχούς διαχείρισης της οικονομίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν είναι αληθινό. Ότι το success story είναι ένα παραμύθι.

Συγκεκριμένα, τα κυπριακά νοικοκυριά είναι από τα πλέον υπερχρεωμένα στην Ευρώπη. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Το καθαρό ιδιωτικό χρέος είναι σε πολύ ψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενο με το Μάρτιο του 2013, όταν έγινε το κούρεμα. Ενδεικτικό των καταστροφικών εκείνων αποφάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι το γεγονός ότι, ενώ με το κούρεμα αφαίρεσαν περιουσιακά στοιχεία από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση στα δάνεια. Τα δε μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν πριν το τέλος του 2016 τα €24 δις ή το 48% του συνόλου. Αυτά τα στοιχεία συναντούν εκείνα που κατά καιρούς κατατέθηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Αν στην εικόνα προστεθεί και ο πολύ χαμηλός ρυθμός αναδιαρθρώσεων δανείων και η έναρξη εκποιήσεων, τότε οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες είτε αδυνατούν είτε δεν θέλουν να εγκύψουν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση έχουν αποτύχει στη διαχείριση των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας. Χρειάζεται αλλαγή πορείας και αναπροσανατολισμός. Που δεν θα φέρει ασφαλώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ θα αρχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Της αλλαγής.

Με αυτή την ευκαιρία ενημερώνουμε ότι το ΑΚΕΛ αρχίζει άμεσα έναν ανοιχτό και ελεύθερο διάλογο σε όλη την Κύπρο, με παράγοντες και ειδικούς σε θέματα οικονομίας.