Δαμιανού: «Πολύ κακό για το τίποτα» το κυβερνητικό νομοσχέδιο και η νέα πρόταση των τριών κομμάτων

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

«Πολύ κακό για το τίποτα» το κυβερνητικό νομοσχέδιο και η νέα πρόταση των τριών κομμάτων

Το συμπέρασμα μετά από την πολύωρη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είναι πως ούτε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που υιοθετεί τη λεγόμενη Ειδική Δικαιοδοσία στον περί Δικαστηρίων Νόμο, ούτε και η κοινή πρόταση νόμου των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, η οποία αφορά ειδικές ρυθμίσεις στον περί Μεταβιβάσεως Νόμο, μπορούν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα των εκποιήσεων.

Δυστυχώς για τους εισηγητές, μέσα από τα ερωτήματα που έχουμε θέσει, αλλά και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί ή την αδυναμία να δοθούν απαντήσεις, προκύπτει ότι οι προτεινόμενες από πλευράς κυβέρνησης ρυθμίσεις είναι και πρόχειρες, είναι και ανεφάρμοστες.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη, οι συνάδελφοι βουλευτές θα έχουν την κοινή πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων 18 βουλευτών από σειρά κομμάτων, τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης, που θεωρούμε ότι κατ΄ ελάχιστον αποκαθιστά τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των δανειοληπτών, οι οποίοι σήμερα στενάζουν κάτω από τα υπερπρονόμια των τραπεζών.

Η έκκληση μας, λοιπόν, είναι να τιμήσουμε την υπογραφή μας και την πρόθεση μας όπως αυτή καταγράφετε μέσα από την κοινή πρόταση νόμου και ασφαλώς όλοι θα κριθούμε την ερχόμενη Πέμπτη.

Απ΄ εκεί και πέρα, για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως για την πρόταση νόμου των τριών κομμάτων, δεν έχει καν ξεκινήσει η κατ΄ άρθρον συζήτηση. Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί χρόνος και εικάζουμε ότι θα συνεχιστεί η εξέταση τους το Σεπτέμβριο.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ένας από τους συνεισηγητές της πρότασης νόμου, ο κ. Παπαδούρης, υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει κάτι από τη σημερινή διαδικασία και ότι όντως σε ενάμιση μήνα θα γίνεται αναστολή της εκποίησης. Όντως ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση Άριστου Δαμιανού: Παρά του ότι θέλω να παραμείνω θετικός ως προς την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών, η πικρή αλήθεια για την κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα είναι πως αυτά που μας έφεραν είναι ανάλογα του Σαιξπηρικού «πολύ κακό για το τίποτα».