Δαμιανού: Πολιτική διαφωνία στο νομοσχέδιο λειτουργίας μη πιστωτικών ιδρυμάτων

Σε δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, τόνισε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική διαφωνία για το νομοσχέδιο λειτουργίας μη πιστωτικών ιδρυμάτων:

“Στα πλαίσια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, συζητήσαμε νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία μη πιστωτικών ιδρυμάτων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως γνωστό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Δημοκρατία έπρεπε να είχε συμμορφωθεί αναφορικά με κοινοτικό κεκτημένο που προστατεύει τους καταναλωτές ιδιαίτερα όσον αφορά δανεισμό για πρώτη κατοικία.

Με μεγάλη καθυστέρηση 3 ετών , η κυβέρνηση μας είχε φέρει τον προηγούμενο Απρίλιο τη σχετική νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε περί τα τέλη Απριλίου. Τότε, η Βουλή πλειοψηφικά – όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του κυβερνώντος – είχαμε αποφασίσει ότι δεν προκρίνουμε την αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για λόγους- όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε- δημοσίου συμφέροντος. Που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλά και της προστασίας της πρώτης κατοικίας των πολιτών της Δημοκρατίας.

Παρά τη βούληση του Κοινοβουλίου, λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση επανέρχεται με την απαίτηση – την οποία επενδύει με τον ισχυρισμό ότι είναι υποχρεωτικό κοινοτικό κεκτημένο – να εγκρίνουμε την αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική διαφωνία και είναι επίσης προφανές ότι δεν πρόκειται αυτό που ψηφίσαμε πριν μερικούς μήνες να το διαφοροποιήσουμε γιατί αυτό θέλει μονοσήμαντα και μονόπλευρα η κυβέρνηση”.