Δαμιανού: Οι δηλώσεις Ναμί δυναμιτίζουν την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών και ενέργειας των κατεχομένων κ. Ναμί ουδόλως βοηθούν, αντιθέτως δυναμιτίζουν την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού:

Δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης των ζητημάτων ενέργειας, την ώρα που με τη δύναμη των όπλων η Τουρκία κατέχει παράνομα μέρος της πατρίδας μας. Η πολιτική μας θέση παραμένει αναλλοίωτη. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας, θα έχει και λόγο και δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Κύπρου μόνο στα πλαίσια της λύσης. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει πως οι Κύπριοι, χωρίς ξένη επιβουλή και επεμβάσεις, θα συνδιαχειριζόμαστε το κοινό μας μέλλον σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, χωρίς στρατούς και κατοχή.

Εξάλλου οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ για τα θέματα φυσικών πόρων και κατανομής των εσόδων αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα τα ζητήματα ενέργειας.

Δηλώσεις που διατηρούν στο κάδρο των εξελίξεων την Τουρκία και περιλαμβάνουν έμμεσες απειλές για την παρεμπόδιση της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ούτε των ελληνοκυπρίων αλλά ούτε των τουρκοκυπρίων. Αντίθετα, εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία και -μοιραία- χύνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού.

Αυτό που προέχει είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης, η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών και η δημιουργία της προοπτικής για επανέναρξη διαλόγου στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.