Δαμιανού: Κάποιοι έκλεισαν πονηρά το μάτι στη παρανομία

Όταν κυβερνάς οφείλεις να εφαρμόζεις τους νόμους, τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού , για την παραβίαση των διαταγμάτων από clubs

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και θυμό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τους κόπους τουλάχιστον τριών μηνών ολόκληρης της κοινωνίας να εξανεμίζονται στο βωμό του εύκολου και γρήγορου κέρδους. Δυστυχώς κάποιοι επιχειρηματίες παρουσιάζονται έτοιμοι στο βωμό του κέρδους να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι και απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Την ίδια ώρα όταν κυβερνάς οφείλεις να εφαρμόζεις τους νόμους. Τους όποιους νόμους έχει ψηφίσει η Βουλή και βρίσκονται σε ισχύ. Δεν είναι δικαιολογία και δεν είναι άλλοθι ότι θέλεις περισσότερους ή καλύτερους νόμους. Και στην προκείμενη περίπτωση του γνωστού παραλιακού κλαμπ είναι ηλίου φαεινότερο ότι και νομοθεσίες υπήρχαν και δυνατότητες εφαρμογής υπήρχαν. Πλην όμως κάποιοι έκλεισαν πονηρά το μάτι στην παρανομία. Και αυτό είναι διπλά καταδικαστέο.

Διότι αν χτες κατέστη δυνατό να εκδοθεί μονομερές διάταγμα αναστολής λειτουργίας, αυτό προφανώς θα μπορούσε να γίνει και την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά και πολύ νωρίτερα πριν η κοινή γνώμη καταδικάσει είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε δημόσια τις απαράδεκτες εικόνες συγχρωτισμού εκατοντάδων ανθρώπων σε μερικά τετραγωνικά μέτρα.

Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους και ιδιαίτερα προς στην Αστυνομία να μην προφασίζονται ανύπαρκτα άλλοθι για την ελλιπή εφαρμογή του νόμου.

Αυτό με φέρνει στο επόμενο σημείο που για μας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει επιτέλους οι πολίτες να νιώσουν στην πράξη ότι όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου. Ότι κάποιοι δεν είναι πιο ίσοι από άλλους είτε διότι έχουν οικονομική επιφάνεια είτε διότι διαθέτουν θεσμικές πλάτες. Γιατί είναι τέτοια φαινόμενα που οδηγούν σε διάλυση του κράτους δικαίου σε βάρος της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Σε ό,τι αφορά στη δημοκρατία και στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ήταν η ομόφωνη θέση των πολιτικών κομμάτων, η ομόφωνη το υπογραμμίζω, μηδενός κόμματος εξαιρουμένου, ότι χρειάζονται νομοθεσίες αποτρεπτικές πλην όμως οι νομοθεσίες πρέπει να παραδειγματίζουν και να μην εξοντώνουν, να μην είναι ισοπεδωτικές. Γιατί κακά είναι τα ψέματα. Είναι ένα πράγμα να λειτουργείς ένα καφενείο, ένα σύλλογο με 4-5 ηλικιωμένους θαμώνες και είναι άλλο πράγμα να θησαυρίζεις στην παρουσία χιλιάδων ανθρώπων κάθε Σαββατοκύριακο. Άρα χρειάζεται εκλογίκευση, εξορθολογισμός των νομοθεσιών και επί τούτου εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή στον Υπουργό ότι είμασταν έτοιμοι να ακούσουμε αντιπροτάσεις. Γιατί η πρόταση όπως είχε κατατεθεί έπασχε και νομικά και ηθικά και δεοντολογικά λόγω της ισοπέδωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω τη θέση μας. Οι νόμοι είναι εκεί για να εφαρμόζονται από όλους μηδενός εξαιρουμένου και τα όργανα της τάξης χωρίς τη δημιουργία επίπλαστων άλλοθι πρέπει να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες. Διότι, με λύπη πρέπει να πω, πραγματικά ηχεί παράξενα στα αυτιά μας το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα και το αρμόδιο Υπουργείο και η Αστυνομία προς τον οποιοδήποτε επιτήδειο, ότι περίπου το κράτος κλείνει Παρασκευή μεσημέρι και ανοίγει Δευτέρα πρωί και ότι αδυνατούν να εφαρμόσουν τους νόμους και να εκδώσουν μονομερή διατάγματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου.

Είναι μια παράξενη νομική λογική την οποία δεν υιοθετούμε η οποία πλην όμως αν ισχύει, ακυρώνει και το αίτημα του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης. Προς τι ήθελε άλλη νομοθεσία που προνοούσε μονομερή διαδικασία για να κλείνουν με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο τα διάφορα κέντρα αναψυχής αν μας λένε σήμερα ότι αδυνατούν να τον εφαρμόσουν από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί.

Λοιπόν επαναλαμβάνω είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Ο νόμος εφαρμόζεται 365 μέρες το χρόνο 7 μέρες τη βδομάδα, υπάρχουν δικαστές επί καθήκοντά 24 ώρες το 24ωρο, αναλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνου και για πρωτοκολλητές, και αν δεν υπήρχαν οι σκοπιμότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να πήγαιναν στα δικαστήρια για να ζητήσουν εφαρμογή των νομοθεσιών πολύ νωρίτερα αντί εκ των υστέρων.