Δίπλαρος: Ανάγκη για άμεση δράση πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στην Αγία Σοφία

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μια από τις χειρότερες πράξεις του ισλαμικού επεκτατισμού. Το καθεστώς Ερντογάν με την ενέργεια αυτή δεν προσβάλει μονάχα τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη πίστη, αλλά επιτίθεται βάναυσα ενάντια στην ίδια την ανθρωπότητα. Η Αγία Σοφία είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και σημείο αναφοράς της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους. Ο φανατικός ισλαμισμός όμως δεν είναι σε θέση, από ότι φαίνεται, να αντιληφθεί την αξία και τη σημασία της Αγίας Σοφίας.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει ξεπεράσει ακόμη μια κόκκινη γραμμή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Ο Τούρκος πρόεδρος και το αυταρχικό καθεστώς που έχει χτίσει γύρω του, έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια καλής γειτνίασης ενώ έχουν γράψει πολλάκις στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διεθνείς συμβάσεις. Αυτή τη φορά όμως θύμα της αλαζονείας του Τούρκου προέδρου είναι ένα μνημείο παγκόσμιας σημασίας, που δυστυχώς αν υλοποιηθούν τα σχέδια του, δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ερντογάν. Η συστηματική προπαγάνδα από το αυταρχικό καθεστώς που κυβερνά την γείτονα χώρα υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του τούρκικου λαού να υποστηρίξουν την αλλαγή αυτή.

Αφού λοιπόν κέρδισε την εύνοια των Τούρκων για την ενέργεια αυτή, προχώρησε στην υλοποίηση της σε μια περίοδο σφοδρής κριτικής ενάντια στην προεδρία του. Η τούρκικη οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και το καθεστώς Ερντογάν πιέζεται από την κοινωνία. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Τούρκο πρόεδρο, αυτός επέλεξε μια κίνηση αντιπερισπασμού, με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η Αγία Σοφία λοιπόν θυσιάζεται στο βωμό των πολιτικών παιχνιδιών της Τουρκίας. Με την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, ο Ερντογάν έρχεται σε πλήρη ρήξη με τους Κεμαλιστές και διαγράφει ακόμα μια απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν για να ικανοποιήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του αποφάσισε να καταστρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας σημασίας. Αυτό τον καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς αποδεικνύεται πως το θράσος του δεν έχει όρια. Επίσης, η Τουρκία από εδώ και πέρα δεν πρέπει να θεωρείται ένα κοσμικό κράτος, καθώς έχει διολισθήσει ολοκληρωτικά στον σοβινισμό και τον θεοκρατικισμό.

Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί οφείλει να θορυβήσει όλους τους πολιτισμένους λαούς και δη τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η τούρκικη επιθετικότητα καλπάζει λόγω της σιωπής της Δύσης. Από τη σειρά μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είμαστε μέλη την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας με την Ελλάδα για να αντισταθούμε στην ολοκλήρωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Λίαν συντόμως θα ξεκινήσουν εργασίες επικάλυψης των Χριστιανικών εικόνων και ψηφιδωτών, με κίνδυνο να καταστραφούν. Επίσης, αναμένεται πως θα προστεθούν νέα μουσουλμανικά στοιχεία στο Ναό έτσι ώστε να εξυπηρετείται η προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν.

Στόχος μας είναι να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πως ήρθε επιτέλους η ώρα να δράσουν, καθώς η απραξία τους αυτή τη φορά θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού. Σε αυτό τον αγώνα όμως από ότι φαίνεται δεν είμαστε μόνοι. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα κράτη της περιοχής είναι δυσαρεστημένα με την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα πρέπει να αφήσει επί μέρους τα όποια οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Αν δεν γίνει καμιά προσπάθεια αποτροπής των ενεργειών Ερντογάν τότε να χρεωθούν και οι ίδιοι την αποτυχία να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή.

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ

Ευθύμιος Δίπλαρος