Δίλεπτη σιγή για πεσόντες των Παγκοσμίων Πολέμων

Με την τήρηση δίλεπτης σιγής η κυπριακή πολιτεία τιμά σήμερα, στις 11.00, όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους.

Αυτό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και στους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας και των ημικρατικών οργανισμών προτρέπεται να εξέλθει την ημέρα αυτή των γραφείων του και σιωπηλά να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β` Παγκόσμιου Πολέμου, κατά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κύπρος προσέφερε 20.000 εθελοντές και εθελόντριες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Περισσότεροι από 600 από αυτούς σκοτώθηκαν και βρίσκονται θαμμένοι σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 16 χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, πέραν των 2.500 Κυπρίων αιχμαλώτων κρατήθηκαν σε δέκα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι τη λήξη του Πολέμου, από τους οποίους οι 35 πέθαναν από τις στερήσεις και τις κακουχίες ενώ μερικοί εκτελέστηκαν.

Στις 11.00 το πρωί, στις 11 Νοεμβρίου 1918 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη ανακωχής των Συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ με τη Γερμανία, με την οποία τερματίστηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γι’ αυτό και η ημέρα τούτη είναι γνωστή έκτοτε ως Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας.