Δίκη Ντίνου Μιχαηλίδη

Με την εξέταση του 2ου από τους 3 μάρτυρες κατηγορίας, του οικονομολόγου εμπειρογνώμονα που παρακολούθησε την «διαδρομή του χρήματος», Παναγιώτη Βλάχου, ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη Μιχαηλίδη.

Ο Παναγιώτης Βλάχος, είναι ο άνθρωπος που βρήκε, ερεύνησε και κατέθεσε στοιχεία αναφορικά με μια σειρά από επιταγές που, με εντολή του Σύρου εμπόρου όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, που είναι φυγόδικος, κατέληξαν σε λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Νίκο Ζήγρα και στον Μιχάλη Μιχαηλίδη (με πληρεξούσιο τον πατέρα του, πρώην Υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη) και μέσω αυτών στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Εξεταζόμενος σήμερα από τον δικηγόρο του αλ Ζαγιάντ, Θέμη Σοφό, ο κ. Βλάχος, είπε ότι θεωρεί δεδομένο πως οι τρεις επιταγές που πιστώθηκαν, κατόπιν εντολής του Σύρου, από τον δικό του λογαριασμό σε εκείνον της εταιρείας Beeston, που ισχυρίζεται ότι ανήκει στον Μιχάλη Μιχαηλίδη χωρίς να έχει όμως, λέει, πιστοποίηση από τις κυπριακές αρχές για αυτό, είναι λεφτά που προορίζονταν για τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος.

Αυτό, λέει, το στηρίζει στο ότι οι επιταγές εκδόθηκαν με την ίδια εντολή από τον αλ Ζαγιάντ, και ότι εκδόθηκαν με τον ίδιο τρόπο από τον ελβετικό λογαριασμό του Σύρου επιχειρηματία.

Σε ερώτηση εάν μπορούσε ο αλ Ζαγιάντ να γνωρίζει εάν τα χρήματα από τις επιταγές που εξέδωσε και κατατέθηκαν σε λογαριασμούς του Ζήγρα και του Μιχαηλίδη, όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, κατέληξαν πράγματι στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο μάρτυς κ. Βλάχος απάντησε «δεν γνωρίζω», αλλά θεωρεί δεδομένο, λέει, ξέροντας «όλη τη μεθοδολογία» που ακολουθήθηκε, ότι «εκεί πήγαν».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με την αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου επί της ένστασης των συνηγόρων υπεράσπισης των 5 κατηγορουμένων, να εξαιρεθεί ο τρίτος και τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, άλλοτε στενός του συνεργάτης, που όμως στη δίκη του κατέθεσε στοιχεία εναντίον του, ελαφρύνοντας τη δική του θέση.

Η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να καταθέσει ως μάρτυρας σε δίκη στην οποία οι κατηγορούμενοι δικάζονται για το ίδιο έγκλημα που έχει καταδικαστεί και εκείνος σε άλλη δίκη. Ο Ζήγρας έχει καταδικαστεί στη δίκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με την ίδια κατηγορία δικάζονται και οι πατέρας και υιός Μιχαηλίδης άρα, κατά την υπεράσπιση, ο Ζήγρας δεν μπορεί να είναι μάρτυς.

Εκτός αυτού, τον χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο και «πρόσωπο ανυπόληπτο».

Εάν το δικαστήριο απορρίψει την ένστασή τους, τότε την Δευτέρα αναμένεται, εκτός άλλου απροόπτου, να αρχίσει η κατάθεση Ζήγρα που προβλέπεται να προκαλέσει εντάσεις αφού, σύμφωνα και με δικά του λόγια στην αρχή-αρχή της διαδικασίας, «εδώ θα τα αποκαλύψουμε όλα».

Εάν η ένσταση γίνει αποδεκτή, θα περάσουμε στη φάση της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης.

Ήδη οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης συμπλήρωσαν 1 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού κρίθηκαν προφυλακιστέοι για 18 μήνες από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στον οποίο κατέθεσαν όταν εκδόθηκαν από την Κύπρο στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.