Δίκη Μιχαηλίδη: Ζήτησαν αποκλεισμό του βασικού μάρτυρα

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στη δίκη Ντίνου Μιχαηλίδη ζήτησαν τον αποκλεισμό του 2ου από τους 3, και ίσως του σημαντικότερου μάρτυρα κατηγορίας  και το Δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 25 του μηνός, που θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση.

Ο μάρτυρας Παναγιώτης Βλάχος, ειδικός επιστήμονας, οικονομολόγος  και εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε με τις γνώσεις και την έρευνά του στο ανακριτικό έργο, κυρίως όσον αφορά την «διαδρομή του χρήματος» που, όπως υποστηρίζει, διακινήθηκε στην υπόθεση αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1 από την ελληνική κυβέρνηση, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η υπεράσπιση θεωρεί ότι όποιος υποστηρίζει το ανακριτικό έργο, αυτομάτως και δια νόμου απαγορεύεται να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη.

Τον ισχυρισμό αντέκρουσαν η Εισαγγελέας και η Πολιτική Αγωγή, παραπέμποντας σε νεοεισαχθέντα νόμο, το 2011, ο οποίος, όπως είπαν, επιτρέπει να οριστούν μάρτυρες σε μία δίκη, προς υποβοήθησή της και επιτάχυνσης των διαδικασιών, ειδικοί επιστήμονες που υπηρετούν στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτόν τον νόμο, τον 4022, η υπεράσπιση χαρακτήρισε «δικονομικό υβρίδιο».

Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι επικουρικώς προσέφερε τις γνώσεις του ως ειδικός επιστήμων στον ανακριτή ο κ. Βλάχος, και δεν μπορεί ως εκ τούτου να θεωρηθεί ως παράγων του ανακριτικού έργου και να αποκλειστεί από τη δίκη.

Κατά την υποστήριξη του αιτήματός του για αποκλεισμό του Παναγιώτη Βλάχου ως μάρτυρα κατηγορίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αποκάλυψε ότι σε μία συνάντηση που είχε αυτός και ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του Ντίνου Μιχαηλίδη, με τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, στην οποία είχαν μία κατατοπιστική συζήτηση επί της υπόθεσης, εκείνος, ο ανακριτής, τους είπε «εάν δεν ήμουν πλήρως πεπεισμένος για την ενοχή των κατηγορουμένων δεν θα τους έστελνα στη φυλακή» – εννοούσε ως προφυλακισμένους ο κ. Μαλλής.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε αυτήν την στιχομυθία προφανώς για να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία του ότι, όπως και ο ανακριτής μιας υπόθεσης δεν μπορεί να συμμετάσχει ως αμερόληπτος παράγων στη δίκη ως μάρτυς σε ακροαματική διαδικασία, έτσι και κάποιος που συνέδραμε στο ανακριτικό έργο, έστω και ως ειδικός επιστήμονας όπως ο κ. Βλάχος, πρέπει επίσης να αποκλειστεί.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης, επιχειρηματίας, κατηγορούνται μαζί με άλλους 3 για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπόθεση με τις μίζες προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την αγορά από την Ελλάδα, με διαμεσολαβητή τον φυγόδικο κατηγορούμενο Σύρο έμπορο όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ των πυραύλων TOR-M1.

Κατηγορούμενοι είναι ακόμα ο Αναστάσιος Σοφός, νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, και η σύζυγός του Μαρία.

Το ουσιαστικό μέρος της δίκης άρχισε την περασμένη Παρασκευή με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας Δόνας Λεοντοπούλου, που είναι πρώην σύζυγος του έτερου μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Ζήγρα, πρώτου εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, εμπόρου ξυλείας στο επάγγελμα, και επί σειράν ετών στενού του συνεργάτη. Η πρώην σύζυγός του τον χαρακτήρισε «σκοτεινό πρόσωπο». Ο ίδιος, είχε δηλώσει στην αρχή της δίκης ότι έχει στα χέρια του «στοιχεία για όλους».

Ο Ζήγρας θα εξεταστεί μετά τον Βλάχο, εφ’ όσον δεν απορριφθεί μεθαύριο η αίτηση της υπεράσπισης για αποκλεισμό του τελευταίου.