Δίκη Μαρί: Οι στρατιωτικοί δεν ανησυχούσαν, κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας

Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Άμυνας Χρίστου Μαληκκίδη για το τι συνέβη στο Μαρί. Για την «αδράνεια» που επικρατούσε ως προς τα μέτρα ασφαλείας αλλά και την εξαφάνιση σημαντικού εγγράφου μετά το δυστύχημα.

Τίποτα δεν φαινόταν να ανησυχεί τους στρατιωτικούς έξι μήνες πριν από τη φονική έκρηξη, κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας. Δινόταν η εικόνα ότι όλα ήταν διαχειρίσιμα και εκτός κινδύνου. Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας στις 7 Φεβρουαρίου του 2011 όπου συζητήθηκε το θέμα του φορτίου, υποστήριξε ο κ. Μαληκκίδης, υπό τον αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη, έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος. Οι στρατιωτικοί  δεν πρότειναν μέτρα ασφαλείας παρά την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού για έλεγχο χημικής σταθερότητας σε δείγματα πυρίτιδας. Παράλληλα, πρόσθεσε, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου.

Ως προς την εξαφάνιση του εγγράφου, ο κ. Μαληκκίδης υποστήριξε ότι το επόμενο βράδυ της φονικής έκρηξη, του τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και τον ενημέρωσε ότι τα ΜΜΕ  αναφέρονταν σε καταστροφή εγγράφων στο υπουργείο Άμυνας και του ζήτησε να κάνει κάτι. Ο μάρτυρας, είπε, ότι κατόπιν ενεργειών του αποδείχθηκε ότι έλειπε επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι το ΓΕΕΦ και το Επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας ήταν υπεύθυνα για την αποστολή δειγμάτων πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου ή της Ελλάδας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο ταξίαρχος Γιώργος Παπαχαραλάμπους κατέθεσε ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη στις 7 Ιουλίου 2011, ότι η επιθεώρηση είχε δείξει αυτανάφλεξη και όχι έκρηξη στο διογκωμένο φορτίο.