Δίκη Μαρί: Είχαν άγνοια για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, κατέθεσαν οι μάρτυρες

Ο ανθυποπλοίαρχος Στέλιος Παλατές, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος του Τέταρτου Γραφείου της Διοίκησης Ναυτικού στη Ναυτική Βάση από το οποίο περνά η αλληλογραφία της Εθνικής Φρουράς, κατέθεσε στη δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, πως δεν γνώριζε το είδος του στρατιωτικού υλικού που είχαν τα εμπορευματοκιβώτια. Δεν είχε δει ποτέ, υποστήριξε, έγγραφο που ανέφερε το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ακούσει τον Διοικητή του Λάμπρο Λάμπρου να μιλά για το έγγραφο αυτό και για την απόφαση για λήψη δειγμάτων από τα εμπορευματοκιβώτια.

Πρόσθεσε ότι στις 6/7/2011 λέχθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με ένα από τα εμπορευματοκιβώτια ενώ στις 8/7/2011 παρέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα για κατάβρεξή τους.

Ο Ηλίας Ηλία, που σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κατέθεσε πως στην καθιερωμένη σύσκεψη που γινόταν στη Βάση έμαθαν για την ύπαρξη ενός διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου.

Αναφέρθηκε και σε δοκιμαστική ρίψη νερού στα εμπορευματοκιβώτια στις 8 Ιουλίου 2011…«το νερό που έπεφτε στα εμπορευματοκιβώτια εξατμιζόταν και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι την ημέρα της έκρηξης  «δεν πήραμε οδηγίες για κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων».

Ο συνταγματάρχης Στέλιος Στυλιανού, συντονιστής στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, πως στις 11/7/2011 ενώ βρισκόταν υπηρεσία έλαβε πληροφορία ότι «υπάρχουν αναφλέξεις και εστίες φωτιάς γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια. «Μου είπαν ότι τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν μόνο πυρίτιδα» είπε και πρόσθεσε πως με νεότερο τηλεφώνημα από τη Βάση ενημερώθηκε πως υπήρχε πυρκαγιά, αλλά δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση της βάσης.