Δίκη Μαρί: Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, κατέθεσε ο τότε αρχιλοχίας της ΕΜΑΚ

Ο μάρτυρας Ευαγόρας Ευαγόρου, ο οποίος κατά το χρόνο της φονικής έκρηξης στο Μαρι,  υπηρετούσε ως Αρχιλοχίας στην ΕΜΑΚ ,κατέθεσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου ότι  «ουδέποτε ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΕΜΑΚ για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων» στη Ναυτική βάση.

Για την έκρηξη είπε ενημερώθηκε από συνάδελφό του. Σε ερώτηση ποιοι χάθηκαν πήρε την απάντηση «η βάρδια του Παπαδόπουλου».

Ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε τον Λοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο «καλό άνθρωπο με καλό χαρακτήρα και σίγουρα πειθαρχημένο», ο οποίος αν έπαιρνε ξεκάθαρη οδηγία να μείνει σε απόσταση ασφαλείας, θα μπορούσε να την εκτελέσει .

Ο Περικλής Νεοφύτου , ο οποίος υπηρετούσε ως Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέθεσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους ότι «υπήρχε πυρκαγιά στη ναυτική βάση και ότι ανταποκρίθηκε η ΕΜΑΚ και πήγαινε και ο ίδιος». Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι καθ’ οδόν προς το γραφείο του στη Λευκωσία στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας πριν από τη ναυτική βάση τον ξαναπήρε τηλέφωνο ο κ. Χαραλάμπους και του είπε να επικοινωνήσει με τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη για να δώσει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρυνθεί το προσωπικό».

Για τα εμπορευματοκιβώτια είπε ο μάρτυρας, άκουσε για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου 2011, στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όπου ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους είχε αναφέρει πως την προηγουμένη είχε πάει για επιθεώρηση σε ένα εμπορευματοκιβώτιο στη Ναυτική Βάση μαζί με άλλους και περιέγραψε το τι έγινε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμα πως ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως «η πυρίτιδα καίγεται δεν εκρήγνυται».  Ο ίδιος, υποστήριξε, δεν ξέρει εάν η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό.