Δίκη Μαρί: Για περίεργη εξαφάνιση επίμαχου εγγράφου, μίλησαν οι μάρτυρες

Το επίμαχο έγγραφο, με ημερομηνία 26/5/2010 ,  στο οποίο αναφερόταν η επικινδυνότητα του φορτίου  του πλοίου «Monchegorsk», είχε εξαφανιστεί από τον φάκελο στον οποίο είχε τοποθετηθεί.

Αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί, η επιλοχίας Έλενα Δημητρίου που εργάζεται στο Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας ως υπεύθυνη αρχείου.

Η ίδια, είπε, είχε λάβει εντολή από τον προϊστάμενό της να παραδώσει το φάκελο με τα επίμαχα έγγραφα στον επισμηναγό Σίμο Ζαμπά.  Παρέδωσε το φάκελο στον κ. Ζαμπά και λίγες ημέρες αργότερα έφυγε με άδεια. Όταν επέστρεψε,  έμαθε πως τελικά ο φάκελος παραδόθηκε στην οικία του υπουργού Άμυνας και ακολούθως στην Αστυνομία.

Όταν κλήθηεκ και εκείνη στην αστυνομία να καταθέσει, της έδειξαν το φάκελο και τότε διαπίστωσε ότι το έγγραφο για την επικινδυνότητα του φορτίου έλειπε. Αναφερόταν επίσης η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για καταστροφή του φορτίου μέσω του ΟΑΣΕ.

48ος μάρτυρας κατέθεσε ο  επισμηναγός Σίμος Ζαμπάς του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας . Στην αστυνομία είχε καταθέσει ότι στις 11/7/2011 ο προϊστάμενος του Γιώργος Γεωργίου, του είπε να πάρει ένα ροζ φάκελο από την Έλενα Δημητρίου και να τον πάει στο σπίτι του υπουργού Άμυνας, χωρίς όμως να του αναφέρει τι υπήρχε μέσα στο φάκελο. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν γνώριζε που ακριβώς ήταν το σπίτι του υπουργού συναντήθηκε με τον κ. Γεωργίου στο δρόμο και του παρέδωσε το φάκελο.

Για την πορεία του φακέλου κατέθεσε επίσης η  λοχίας Παναγιώτα Μιχαήλ του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας που εργάζεται στις μεταφράσεις και βοηθά στο Αρχείο.

Για την έκρηξη κατέθεσε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Βασιλικό, Χρύσανθος Αντωνίου. Στις 03.45 της 12/7/2011 ενώ βρισκόταν στο γραφείο άκουσε μία έκρηξη χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τι θόρυβος ήταν ή από πού προερχόταν. Ύστερα από πέντε λεπτά, άκουσε και άλλη έκρηξη από την πλευρά του στρατοπέδου και πήγε με το αυτοκίνητο του στην πύλη της ΑΗΚ από όπου ακούγονταν και άλλες εκρήξεις και έβλεπε μαζί με τους συναδέλφους του λάμψεις. Ανέβηκαν στο βουνό και είδαν  τα εμπορευματοκιβώτια στοιβαγμένα, με ανοιχτές τις πόρτες και φλόγες να βγαίνουν από αυτά. Η φωτιά ήταν χρώματος μπλε με κόκκινο, μύριζε άσχημα και καίγονταν χόρτα γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια. Ένα στρατιωτικό όχημα ,με δύο άτομα με άσπρη στολή πέρασε και σταμάτησε κοντά στα εμπορευματοκιβώτια.