Δίκη Μαρί: Απόρρητος ο φάκελος για τα εμπορευματοκιβώτια – Όλοι άκουγαν τις φήμες περί επικίνδυνου φορτίου

Νέες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ξεδίπλωσαν και σήμερα νέοι μάρτυρες στο δικαστήριο.

Ο Μάριος Σωκράτους, επικελευστής στα ΟΥΚ, μίλησε με δραματικό τόνο για την ώρα της έκρηξης. Ήταν είπε γύρω στις 03.30 το πρωί όταν άκουσε θορύβους και είδε λάμψεις στον ουρανό.  Έσπευσε στο σημείο και είδε δύο εμπορευματοκιβώτια να καίγονται. Γύρισε για να πάρει πυροσβεστήρα και μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο άκουσε την ισχυρή έκρηξη.  Γύρω έπεφταν γύρω αντικείμενα και  ακολούθησε πανικός. Είχε ακούσει, τόνισε, λίγες ημέρες πριν για διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια, όπως και πράγματι ήταν καθώς και όσα διαρρέονταν στο στρατόπεδο περί επικίνδυνου φορτίου.

Ο Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου, που εργάζεται στο Τελωνείο Λεμεσού, είπε ότι ο φάκελος για τα εμπορευματοκιβώτια ήταν απόρρητος. Το γενικό πρόσταγμα της υπόθεσης είχε  ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης.

Σε σύσκεψη  στις 29/1/2009, παρουσία στρατιωτικών με επικεφαλής το Συνταγματάρχη της ΔΥΠ Γιώργο Γεωργιάδη αποφασίστηκε να γίνει έρευνα στο πλοίο, όπως και έγινε, με καταγραφή των 98 εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχόμενου τους. Υπήρχαν 5 εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνο υλικό, σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο υπήρχαν 12 κιβώτια βάρους με επικίνδυνο υλικό, τα οποία μεταφέρθηκαν για ασφαλή φύλαξη στο Ζύγι Μέσα στα άδεια εμπορευματοκιβώτια έβαλαν άλλο χύμα υλικό που βρισκόταν στο πλοίο.

Ο Παναγιώτης Ευγενίου, Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Α στο Υπουργείο Εμπορείου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μίλησε για τη σύσκεψη της 7/2/2011 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενημερώθηκαν για το θέμα από τον Υπουργό Άμυνας , ο οποίος είχε τότε πει ότι τα εμπορευματοκιβώτια ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο και ότι οι ψηλές θερμοκρασίες θα αλλοίωναν τη πυρίτιδα με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και έκρηξη.

Ο Αρχιπυροσβέστης στην ΕΜΑΚ Κοφίνου Νίκος Ευγενίου ανέφερε ότι ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης δεν ανέφερε οτιδήποτε στους πυροσβέστες για τα εμπορευματοκιβώτια. «Είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχεις ενημέρωση από προηγουμένως, για μια κατάσταση. Είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζεις από πριν τι πας να αντιμετωπίσεις αφού αλλάζει η τακτική και ο εξοπλισμός», είπε ο μάρτυρας.