“Δίκαιος” και όχι “ίσος” διαμοιρασμός των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, διορθώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

Σε διορθωτική ανακοίνωση σε σχέση με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντ, για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου, προχώρησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η κ. Νούλαντ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον «ίσο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από τις δύο κοινότητες στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, αντί να αναφερθεί σε «δίκαιο διαμοιρασμό». Η λέξη «δίκαιο» είναι η ορθή, σύμφωνα με τη διορθωμένη ανακοίνωση.

«Οπως έχουμε πει ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να προβεί σε έρευνες για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της. Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα, υποστηρίζουμε έντονα η κυπριακή διαπραγματευτική διαδικασία να πραγματοποιηθεί υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ για επανένωση του νησιού κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και υδρογονανθράκων, όπως όλες οι πηγές του νησιού, θα πρέπει να διαμοιραστούν ΔΙΚΑΙΑ μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο με τους Ισραηλινούς να συνεργάζονται με Ελλάδα και Κύπρο, τους Ρώσους να εγκαθίστανται στη Μεσόγειο και την Τουρκία να παραπονιέται για τις αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο και το Ισραήλ, η κ. Νούλαντ είπε ότι «σίγουρα υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή διαφανή και ανοικτών συνομιλιών και συζητήσεων».