Δήμος Στροβόλου, στην μέγγενη σημαντικών δυσλειτουργικών προβλημάτων

Στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου (27/11/18)  γίναμε ξανά δέκτες  σειράς σημαντικών πορισμάτων μίας ανεξάρτητης μελέτης εσωτερικού ελέγχου που έγινε για λογαριασμό του δήμου το 2017.

Τα ευρήματα δυστυχώς έρχονται να επιβεβαιώσουν μία σειρά από επισημάνσεις που  όλο αυτό το διάστημα δημόσια η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ υποστήριζε ότι δηλαδή  ο δήμος μας αντιμετωπίζει σειρά ζητημάτων που μας καθηλώνουν την ώρα που η κοινωνία απαιτεί από εμάς να τρέξουμε σε μία άλλη πιο σύγχρονη και ποιητική διάσταση.

Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι ο θεσμός του ελέγχου είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην καθημερινή λειτουργία ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού.

Έχει τεράστια σημασία γιατί πρόκειται για μία ανεξάρτητη –συμβουλευτική άποψη για το πώς λειτουργούμε αλλά κύρια στο πώς παράγουμε πολιτική, έχει ειδικός βάρος γιατί ακριβώς είναι μία άποψη η οποία στηρίζεται σε επιστημονικά μέσα και όχι σε μονοσήμαντες υποκειμενικές δικές μας επισημάνσεις και γιατί λέει κατά την άποψη μου πικρές αλήθειες χωρίς να προβαίνει σε πιθανούς πρόσκαιρους κομματικούς υπολογισμούς.

Αυτό λοιπόν το εργαλείο πρέπει να αξιοποιηθεί πρώτα και κύρια από την υπηρεσία του δήμου για την βελτίωση της εικόνας, της απόδοσης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας όλων ανεξαίρετα των τμημάτων της.

Από το Δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να σταθούμε με αυτοκριτική απέναντι στο επίπεδο του αντικειμενικού ελέγχου που ασκούμε πάνω στην υπηρεσία, να απαντήσουμε κατά πόσο έχουμε την πραγματική διάθεση να συμβαδίσουμε με τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας, για την αποφασιστικότητα μας να δώσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο ένα  διαφορετικό όραμα στην δράση του δήμου κύρια στον ρόλο που παίζει στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Μέσα από τα πορίσματα της έρευνας ξεπροβάλλουν σημαντικά ευρήματα που απαντούν κατά πόσο το Δημοτικό συμβούλιο – Δήμαρχος – υπηρεσία ανταποκρινόμαστε επαρκώς στις αυξημένες απαιτήσεις των δημοτών μας.

Έχω την άποψη ότι αυτή η μελέτη πρέπει να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, πρώτα από όλα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή μίας σοβαρής και εκτεταμένης αυτοκριτικής σε όλους όσους αποτελούν το οικοδόμημα του δήμου, σε όσους κατέχουν καίρια πόστα και παίρνουν καθημερινά αποφάσεις.

Όλα τα τμήματα της υπηρεσίας πρέπει να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο προκειμένου να μπουν σταδιακά στην διαδικασία εφαρμογής των εισηγήσεων της μελέτης εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα σημερινά προβλήματα.

Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει άμεσα να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του, μέσα από ένα λογικό χρονοδιάγραμμα να εργαστούμε σκληρά για να αλλάξουμε ριζικά πολλές παγιωμένες λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος.

Για να καταδείξω την σοβαρότητα των πορισμάτων αυτής της έρευνας παραθέτω τηλεγραφικά μερικές από τις επισημάνσεις

  • Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αποφάσεων όλων των επιπέδων
  • Καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δημοτών
  • Σοβαρή απουσία ορθών διαδικασιών που να συνάδουν με τις σημερινές ανάγκες
  • Ανάγκη πιο διαφανών διαδικασιών
  • Εξαιτίας των δυσλειτουργικών προβλημάτων ο δήμος έχει σημαντική απώλεια εσόδων
  • Σημαντικές παρατηρήσεις σε νευραλγικά τμήματα που αφορούν τις προσφορές , το τεχνικό τμήμα (υπέρμετρες καθυστερήσεις στην διαδικασία έκδοσης διαφόρων αδειών )
  • Ειδική αναφορά στις αξιολογήσεις των υπαλλήλων
  • Στην αυξητική τάση των αδειών ασθενείας
  • Στον έλεγχο των τμημάτων για την αποδοτικότητα τους

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της όλες αυτές τις επισημάνσεις κύρια εργαζόμαστε πάνω στις εισηγήσεις για ξεπέρασμα των σημαντικών αδυναμιών που μας χαρακτηρίζουν.

Σε αυτή την προσπάθεια σαφώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πάντα είναι μαύρα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές στην καθημερινή δράση της δημοτικής υπηρεσίας, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα του δήμου που είναι αξιόλογοι και παράγουν έργο.

Αυτό που εμείς επιμένουμε είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν μας αφήνουν να κάνουμε τα βήματα που πρέπει προς τα εμπρός.

Εμείς ίσως να είμαστε οι μόνοι που βάζουν στο κάδρο των αναλύσεων τους τις ευθύνες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου και μετά της υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους δήμους  πάσχει από διοίκηση αφού εδώ και χρόνια εφαρμόζει μία στρεβλή διαδικασία (κάθε 3 μήνες να αναλαμβάνει αναπληρωτής γραμματέας ) και ενώ θεωρητικά το αντιλαμβανόμαστε στην πράξη κάποιοι κωλυσιεργούν με χίλιες δύο προφάσεις προκειμένου να σκαλώνει η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του δημοτικού γραμματέα.

Για αυτό το θέμα επειδή είμαστε σε μία πολύ λεπτή φάση της διαδικασίας δεν θέλω να επεκταθώ επί του παρόντος.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ όταν με το καλό τελειώσει αυτό το  θέμα έχουμε να πούμε πολλά ελπίζουμε μόνο να μην εξελιχθεί σαν την πλατεία ελευθερίας.

Κώστας Κούκος

Επικεφαλής της Δ.Ο ΑΚΕΛ Στροβόλου