Δήμος Αραδίππου: Αναβολή στη λήψη απόφασης για το εργοστάσιο χρυσού

Μετά από μία έντονη συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου ανέβαλε σήμερα τη λήψη απόφασης για αδειοδότηση της χωροθέτησης εργοστασίου χρυσού που έχει χαρακτηριστεί ως βαριάς βιομηχανίας, στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου – Καλού Χωριού που είναι ελαφριάς βιομηχανίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου προήδρευε ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, αποφάσισε  όπως σταλεί ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε από τη Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ σε δύο αρμόδια Τμήματα του κράτους και στον μελετητή της εταιρείας προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες απαντήσεις.

Εκπρόσωπος της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στην προηγούμενη συνεδρία του Σώματος είχε διαπιστωθεί ότι οι απόψεις και θέσεις της εταιρείας και του ΤΕΠΑΚ, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

«Δεν έχουμε πειστεί ούτως ώστε να μπορούμε να τοποθετηθούμε θετικά ή αρνητικά στο θέμα της αδειοδότησης του εργοστασίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «επισκεφθήκαμε άλλους επιστήμονες οι οποίοι μας συμβούλευσαν πως τα ερωτήματα που θέσαμε ενώπιον τους είναι αρκετά και ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εργοστασίου και θα πρέπει να απαντηθούν».

Ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί ερωτηματολόγιο με 21 ερωτήσεις από τις οποίες μία αφορά το Τμήμα Περιβάλλοντος, μία το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες 19 προς τον μελετητή της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ ζήτησε από την Ομάδα του ΔΗΣΥ να αναφέρει τους επιστήμονες που συμβουλεύτηκε λαμβάνοντας την απάντηση πως όταν έρθει η ώρα αυτοί θα ονομαστούν. Ανέφερε μάλιστα πως από τη στιγμή που δεν επείγεται ούτε το ΑΚΕΛ ούτε ο ΔΗΣΥ για λήψη απόφασης στο συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να προστεθούν στο κατάλογο των ερωτημάτων και δικά τους (ΑΚΕΛ). Ταυτόχρονα ζήτησε την διεξαγωγή άλλης μελέτης.

Εκπρόσωπος της Δημοτικής Ομάδας της ΕΔΕΚ συγκατένευσε αρχικά με το κατάλογο των ερωτημάτων προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Στη συνέχεια ωστόσο ανέφερε ότι η Ομάδα του ΔΗΣΥ σπαταλά χρόνο και ότι έπρεπε τα ερωτήματα αυτά να τεθούν νωρίτερα. Σε κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου της ΕΔΕΚ και ενός του ΔΗΣΥ με τον πρώτο να αναφέρει στη συνεδρία με οργίλο ύφος «κάμετε ότι θέλετε».

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στην απουσία των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα έξι άτομα να ψηφίσουν υπέρ της αποστολής του ερωτηματολογίου της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, τέσσερα άτομα ψήφισαν εναντίον και δύο άτομα δήλωσαν αποχή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «μετά την τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παρευρέθηκαν οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΠΑΚ, ο μελετητής της εταιρείας και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, δημιουργήθηκαν ορισμένα ερωτήματα για την σχετική ανάπτυξη. Σήμερα η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ έθεσε θέμα αποστολής ερωτηματολογίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και στον μελετητή της εταιρείας, ενώ η αντίστοιχη Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε τη διεξαγωγή νέας μελέτης».

Ωστόσο, συνέχισε «επειδή και άλλες φορές διενεργήθηκαν μελέτες εκ μέρους του Δήμου, οι οποίες αμφισβητήθηκαν είτε από τη μια Δημοτική Ομάδα είτε από την άλλη, τελικά έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η εισήγηση του ΔΗΣΥ. Είμαστε έτοιμοι στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο να προσθέσουμε ερωτήσεις που πιθανόν να έχουν άτομα της Δημοτικής Ομάδας άλλου κόμματος και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν προτού ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας συγκατένευσε στην μετακίνηση του εργοστασίου, ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε πως επικοινώνησε «με το συγκεκριμένο άτομο το οποίο προφορικά διέψευσε την πληροφορία. Ζήτησα μάλιστα την απάντηση του και γραπτώς για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «ο Δήμος Αραδίππου θα μελετήσει με το νομικό του σύμβουλο τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει, από την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης σχετικά με την αδειοδότηση της χωροθέτησης του εργοστασίου».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρία εξεπλάγην και ο ίδιος από την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων γιατί, όπως εξήγησε «περίμενα ότι όλοι θα έβλεπαν θετικά τις ερωτήσεις που υπέβαλε η ομάδα του ΔΗΣΥ, γιατί τα ερωτήματα αυτά, διασφαλίζουν ορισμένες απορίες και το τί μέλλει γενέσθαι. Η απάντηση που θα δώσουμε είτε ναι, είτε όχι, θα πρέπει να είναι σοβαρή, σωστή και αιτιολογημένη, γιατί δεν μπορεί κάποιος να λάβει τελική θέση εάν δεν λυθούν πρώτα οι οποιεσδήποτε απορίες έχει» είπε και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που το θέμα έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις θα πρέπει να το δεις με τη δέουσα σοβαρότητα».

Ο κ. Ευαγγελίδης απάντησε πως «αναλόγως με την απάντηση που θα λάβουμε από το αρμόδια τμήματα του κράτους και από το μελετητή της εταιρείας στο ερωτηματολόγιο που θα σταλεί, θα γνωρίζουμε πότε περίπου θα ληφθεί η τελική απάντηση στο θέμα».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρόντες και πολίτες των Ομάδων «Κάτοικοι της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά», της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς – Μενεού» και «Λάρνακα εν Δράσει», ενώ στο χώρο υπήρχε αστυνομική δύναμη, η παρουσία της οποίας ήταν διακριτική.