Δήμος Αμμοχώστου: Πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού

Επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας στις 14/6/2018 και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό με έμφαση στα πρόσφατα γεγονότα και πληροφορίες που αφορούν την πόλη της Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

1. Επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μιας λύσης η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη.

2. Υπογραμμίζει τη θέση του ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και καλεί τους δύο ηγέτεςόπως επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα και ανταποκριθούν στο ιστορικό κάλεσμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος.

3. Θεωρεί ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον Κυπριακό Λαό.

4. Έχοντας υπόψη τη συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, επαναλαμβάνει τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια η οποία θα ενισχύσει την συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι καμία διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Στόχος μας παραμένει μια πατρίδα χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς οδοφράγματα και χωρίς καμίαδιαχωριστική γραμμή.

5. Τα όποια ΜΟΕ έχουν συμφωνηθεί, είναι καλοδεχούμενα, φτάνει να εξυπηρετούν και τις δύο κοινότητες αλλά και να υποβοηθούν το βασικό στόχο που είναι η δημιουργία συνθηκών εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού. Δεν θα πρέπει οποιαδήποτε ΜΟΕ να χρησιμοποιούνται από την άλλη πλευρά για καθεστωτικούς λόγους γιατί φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

6. Παράλληλα όμως, τονίζει πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένα απλό ΜΟΕ. Η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου εδώ και 44 χρόνια από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει ξεκάθαρα, όχι μόνο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και τα δεσμευτικά Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979. Προς τούτο καλεί την Κυβέρνηση να θέσει πιο έντονα και επιτακτικά το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου, όπως προκύπτει από τα σχετικά ψηφίσματα, και να ζητήσει από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, βάσει των όρων εντολής του να θέσει αποφασιστικά το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

7. Είναι με μεγάλη οδύνη και οργή αλλά και με έντονη ανησυχίαπου παρακολουθείνα δημιουργούνται νέα τετελεσμένα στην κατεχόμενη πόλη μας, με το άνοιγμα τηςπαραλίας στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα, την οποία ο τουρκικός στρατός έχει ανοίξει για Τουρκοκύπριους και Τούρκους πολίτες, με τη σύμφωνο γνώμη δυστυχώς καιτου τουρκοκυπριακού«Δήμου».Επιπρόσθετα, θεωρεί πως τέτοιες μονομερείς ενέργειες, όπως το άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνωνα, δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του προβλήματος.

8. Επιπρόσθετα, θεωρεί πως τέτοιες σκόπιμες και στρατηγικής σημασίας ενέργειες, όπως το άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνωνα,που αποσκοπούν στην επέκταση του σταδιακού εποικισμού όλης της πόλης,δεν είναι δυνατόν να παρέλθουν απαρατήρητες αλλά αντίθετα θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής μελέτης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους.

9. Καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετήσει επισταμένα,κατεπειγόντως και με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και να ζητήσει την άσκηση πιέσεων για άρση των νέων τετελεσμένων επί του εδάφους της περιοχής της Αμμοχώστου. Ως εκ τούτου, θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού αμφίδρομης ενημέρωσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με το Δήμο Αμμοχώστου.

10. Τέλος καλεί όλους τους Αμμοχωστιανούς να εκπέμψουν ιδιαίτερη σύμπνοια προκειμένου να δημιουργηθούν, επιτέλους, οι συνθήκες για επανένωση, ειρήνη και ευημερία για όλους τους Κυπρίους.