Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου σχολίαζουν για το καταφύγιο ζώων

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά τη λειτουργία ιδιωτικού καταφυγίου σκύλων διευκρίνισε ότι τα ιδιωτικά καταφύγια ζώων λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας και όχι από τους Δήμους.

Ο κ. Ευαγγελίδης «το συγκεκριμένο καταφύγιο σκύλων είναι ιδιωτικό και όχι του Δήμου. Ο Δήμος μας έχει το δικό του καταφύγιο το οποίο είναι σε άριστη κατάσταση» και εξήγησε ότι «έχουμε εισηγηθεί όπως γίνει ένα Επαρχιακό καταφύγιο ζώων, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δώσουμε τα χρήματα που πρέπει να δοθούν και ό,τι άλλο χρειαστεί για να υλοποιηθεί επιτέλους ένα επαρχιακό καταφύγιο. Ωστόσο με τα ιδιωτικά καταφύγια που ξεφυτρώνουν συνεχώς, τα προβλήματα θα συνεχίζουν και θα διαιωνίζονται».

Ανέφερε ότι στα δημοτικά όρια της Αραδίππου υπάρχουν 3-4 ιδιωτικά καταφύγια με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός σκύλων να συγκεντρώνεται στην περιοχή, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστια προβλήματα.

«Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη λειτουργία ιδιωτικών καταφυγίων σκύλων είναι ότι χαλά η εικόνα του Δήμου Αραδίππου. Με την ίδρυση ενός Επαρχιακού καταφυγίου ζώων θα γίνει συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση υπηρεσιών» εξήγησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης διευκρίνισε ότι «τα ιδιωτικά καταφύγια ζώων λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και όχι από τους Δήμους».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου ανέφερε επίσης ότι αύριο προτίθεται να επισκεφθεί το ιδιωτικό καταφύγιο σκύλων που βρίσκεται στα δημοτικά όρια προκειμένου να αποκτήσει «προσωπική επαφή και να δει ιδίοις όμμασι τι ακριβώς γίνεται εκεί».

Σχετικά με τις αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα ο ιδιοκτήτης του  συγκεκριμένου ιδιωτικού καταφυγίου σκύλων Νίκος Τσολιάς, ανέφερε ότι δεν έχει να πει «οτιδήποτε πάνω σ’ αυτό το θέμα».

Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το καταφύγιο σκύλων στην Αραδίππου, ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι «το καταφύγιο και ο χώρος φύλαξης σκύλων ανήκει σε ιδιώτη από τον οποίο ο Δήμος Λάρνακας αγοράζει υπηρεσίες. Το καταφύγιο σκύλων είναι αδειούχο και ελέγχεται από τις Κυβερνητικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λάρνακας, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αρμόδια Συνεργεία του Δήμου έχουν πρόσβαση στο καταφύγιο για παράδοση σκύλων, δεν έχει διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα και ειδικά πρόβλημα έλλειψης φαγητού και νερού ή κακομεταχείρισης σκύλων».

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας εξηγεί ότι «από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο 2014 έχουν μεταφερθεί στο εν λόγω καταφύγιο συνολικά 119 σκύλοι. Οι πληρωμές του Δήμου Λάρνακας προς τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του καταφυγίου γίνονται κανονικά και δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε οφειλές μέχρι και το τελευταίο τιμολόγιο που περιλαμβάνει τον Ιούλιο 2014».

Προστίθεται ακόμα πως «ήδη ο Δήμος Λάρνακας έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να προβεί εκ νέου σε έλεγχο για τη διαπίστωση των συνθηκών φύλαξης των σκύλων και έχει διευθετηθεί συνάντηση για να εξεταστούν όλα τα θέματα που προκύπτουν. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί οδηγίες για αναστολή της οποιασδήποτε συνεργασίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Για το Δήμο Λάρνακας, καταλήγει η ανακοίνωση, «το θέμα της σωστής φύλαξης των αδέσποτων σκύλων αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και για αυτό, σε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας, έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό καταφυγίου σκύλων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και βρισκόμαστε στο στάδιο τελικής διευθέτησης του χώρου και χρηματοδότησης για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων αυτών».