Δήμαρχος Λευκωσίας: Επιτέλους, το κράτος να στηρίξει με πράξεις τους δήμους

Να λάβει επιτέλους λογικές, ρεαλιστικές αποφάσεις και να στηρίζει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τις τοπικές αρχές, καλεί την κυβέρνηση ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Κατά το 2012 η κυβέρνηση προχώρησε σε  δραστικές μειώσεις της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους που ισοδυναμούσε για τον Δήμο Λευκωσίας μείωση στον προϋπολογισμό του κατά 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα.

Με μέτρα που πήρε ο δήμος,αναθεώρησε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό του έτους, σε μία προσπάθεια μείωσης του εκτιμημένου ελλείμματος των 7 εκατομμυρίων και προχώρησε σε επιπρόσθετα μέτρα για την ετοιμασία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2013. Το κράτος , όμως, ανακοίνωσε και νέες μειώσεις της κρατικής χορηγίας της τάξεως του 4%, το οποίο σημαίνει ακόμη περίπου 400.000 ευρώ μείωση.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που προνοεί τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων, ο Δήμος είναι υπόχρεος να καταβάλλει το σύνολο των αποκοπών των μισθών των υπαλλήλων του και των συντάξεων των συνταξιούχων του στο κρατικό ταμείο, επιχορηγώντας με τον τρόπο αυτό το κρατικό ταμείο κατά 600.000 ευρώ το χρόνο!