Δήμαρχος Αραδίππου:Οικονομική αυτονομία των Δήμων

H Κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει το θέμα της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, προσθέτοντας πως το κράτος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες υπηρεσίες θα εκχωρήσει στους Δήμους προκειμένου να έχουν κάποια έσοδα ώστε αυτοί να κυβερνούν μόνοι τους.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε πως «η ιδέα για συρρίκνωση των Δήμων στην Κύπρο έχει δοκιμαστεί στην Ελλάδα με δύο σχέδια το «Καποδίστριας» και το «Καλλικράτης» αλλά δεν είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τελευταίως είδαμε στο διαδίκτυο τις θέσεις ορισμένων κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα και θέλω να αναφέρω πως η Κύπρος δεν είναι ούτε Αγγλία, ούτε Αμερική, ούτε οποιαδήποτε μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα».

Θα πρέπει, συνέχισε «να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο τόπος μας και πιστεύω ότι σ’ αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στις υπηρεσίες, πως μπορούν δηλαδή οι Δήμοι να συνεργαστούν μεταξύ τους». Για το θέμα, ανέφερε, «ο Δήμος μας έχει ήδη προβεί σε ορισμένες κινήσεις με τους γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Πιστεύω, πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει το θέμα της αυτοδυναμίας των Δήμων, δηλαδή χωρίς να δέχονται χορηγία από το κράτος». Σ’ αυτό, είπε, «είμαι κάθετος και θα πρέπει η Κυβέρνηση να διερευνήσει ποιες υπηρεσίες θα εκχωρήσει στους Δήμους για να έχουν κάποια έσοδα και ο κάθε Δήμος να κυβερνήσει μόνος του.

Εάν ένας Δήμος δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του τότε θα πρέπει να εκχωρήσει τη δυνατότητα αυτή κάπου αλλού», ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «ήδη υπήρχε ένα «κούρεμα» για τη χορηγία του κράτους προς τους Δήμους και υποθέτω ότι θα υπάρχει και φέτος».

Δίνοντας ένα παράδειγμα το οποίο θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία των Δήμων, ο κ. Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και εξήγησε ότι «θα πρέπει να αλλάξουν ορισμένοι νόμοι ώστε η έκδοση αδειών κυκλοφορίας να περιέλθει στους Δήμους».

Πιστεύω, είπε, «ότι με την αυτοδυναμία των Δήμων θα μπορούν να δουλέψουν καλύτερα ενώ δεν θα μπορούν να γίνονται αλόγιστες σπατάλες στα κονδύλια και στα έσοδα.

Στο τέλος αυτός που θα λειτουργεί καλύτερα θα μπορεί να παράξει και έργο» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε μείνει προσκολλημένοι στην χορηγία που οι Δήμοι παίρνουν από την Κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει κάποτε να σταματήσει».