Δήλωση Γιώργου Βαρνάβα – Βουλευτή της ΕΔΕΚ

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Εκ μέρους της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας  θα ήθελα  να δηλώσω ότι το θέμα το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα προβληματικά βλήματα των όλμων 120 χιλιοστών, και ιδιαίτερα μετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας , ως επιτροπή το θεωρούμε ύψιστης σημασίας.

Θέλω να διευκρινίσω ότι ενώ ο Υπουργός Άμυνας σε χθεσινές αλλά και σημερινές δηλώσεις  ανέφερε ότι το πρόβλημα άρχισε από τα μέσα του 2011, όπου Γάλλοι εμπειρογνώμονες είχαν επισκεφτεί την Κύπρο, κανένας αρμόδιος  του Υπουργείου Άμυνας ή και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Άμυνας για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα βλήματα όλμων 120 χιλιοστών.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής Άμυνας , από τον Ιούλιο του 2011 και ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα του Μαρί η επιτροπή μας ασχολήθηκε με την σωστή φύλαξη των πυρομαχικών , την καταλληλότητα των πυρομαχικών που διατηρεί η Εθνική Φρουρά όπως επίσης και τη ασφάλεια του προσωπικού που υπηρετεί στα στρατόπεδά μας πάρα πολλές φορές. Η επιτροπή όχι μόνον συζήτησε τα συγκεκριμένα θέματα σε συνεδρίες της ,αλλά επισκέφτηκε και κατ’ ιδίαν στρατόπεδα που φυλάσσονται  πυρομαχικά. Επίσης  η Επιτροπή Άμυνας στις 14 Ιούνιου του 2012,  έτυχε ενημέρωσης στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής φρουράς εφ’ όλης της ύλης. Σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις  η Επιτροπή δεν έτυχε ενημέρωσης για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα βλήματα

Για πρώτη φόρα γίναμε κοινωνοί του προβλήματος από δημοσίευμα της εφημερίδας ο ‘Φιλελεύθερος’  στις 2 Απριλίου του 2013, δηλαδή πριν μερικές μέρες. Στις 4 Απριλίου ο συνάδελφος Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φύτος Κωνσταντίνου με την συναίνεση της επιτροπής προχώρησε και ενέγραψε θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή αλλά παράλληλα ζητήσαμε να ενημερωθούμε και κατά την διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης που θα είχαμε και η οποία αναβλήθηκε στο ΓΕΕΦ στις 11 Απριλίου.

Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα για την οποία,  ενώ η Επιτροπή Άμυνας επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον και ευαισθησία  σε σχέση με την κατάσταση όπου  βρίσκονται τα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς, τον τρόπο φύλαξης τους , όπως επίσης και την ασφάλεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στα στρατόπεδα μας, να μην έχει τύχει της οποιασδήποτε ενημέρωσης  παρόλα τα πολλαπλά ερωτήματα που κατά διαστήματα τίθενται.

Επειδή ως επιτροπή θεωρούμε  ύψιστης σημασίας το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσουμε άμεσα στη συζήτησης του ενώπιον της κοινοβουλευτική επιτροπής άμυνας την ερχόμενη πέμπτη 18 Απριλίου  στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς .

Μετά και από προσωπική μου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας  χτες, αλλά και από τις δηλώσεις του Υπουργού, ως επιτροπή ζητούμε να τύχουμε πλήρης ενημέρωσης και παράλληλα εκ των προτέρων δηλώνουμε ότι θα ζητήσουμε το λόγο για τη μέχρι σήμερα μη ενημέρωση μας, όπως επίσης και δε θα ανεχτούμε τη οποιοδήποτε καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων , πρώτα από όλα για την προστασία του προσωπικού που υπηρετεί στη Εθνικής Φρουράς,  όπως επίσης για τη αξιολόγηση και τη καταστροφή των συγκεκριμένων βλημάτων