Δένδιας: Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα η Κύπρος δεν κείται μακράν

Στέλνουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την άμυνά μας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων και της αποτρεπτικής της ικανότητας, είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη στρατιωτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Οκτωβρίου, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «με περηφάνεια και συγκίνηση, σήμερα γιορτάζουμε την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

63 χρόνια Ιστορίας της πατρίδας γεμάτη με χρυσές σελίδες ηρωισμών, αλλά συνάμα και με ασύλληπτες τραγωδίες, μιας πατρίδας που σήμερα είναι ημικατεχόμενη και διαρκώς απειλούμενη από την κατοχική Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παραμένει όρθια και προοδεύει. Αποτελεί ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, ευρωπαϊκό κράτος, ισότιμο μέλος της ΕΕ, και αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι ένα ζωντανό ιστορικό ορόσημο και μια απάντηση σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται την κατάλυση της κρατικής μας οντότητας.

Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και τους αγωνιστές της Κύπρου. Εμπνεόμαστε από τους θριάμβους και διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Καταθέτουμε στην ιερή μνήμη των ηρώων μας την ανυποχώρητη δέσμευση μας ότι θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι ανήκει στον κυπριακό λαό στο σύνολο του.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την άμυνά μας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων και της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Σήμερα, με περηφάνια και συγκίνηση, αισθανθήκαμε το ψηλό ηθικό και το ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα των συμμετεχόντων. Συγχαίρω την ηγεσία, τα στελέχη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης.

Θέλω να καλωσορίσω θερμά και να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κσ Ρομπέρτα Μέτσολα για την παρουσία της. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια και τον φίλο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο «για τη σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική εδώ παρουσία τους, ακράδαντη απόδειξη των αδιάσπαστων, αρραγών δεσμών Κύπρου-Ελλάδος, Ελλάδος και Κύπρου.

Ευχαριστώ θερμά τους Πρέσβεις, τους Ακόλουθους Άμυνας και ιδιαίτερα όλους τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σήμερα εδώ μαζί μας για να γιορτάσουμε την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια πολλά στον κυπριακό λαό».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είπε ότι «σήμερα τιμούμε την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού, τις θυσίες που οδήγησαν στην ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη.

Η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κυπρίων αδελφών μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα των Bellhara, των Rafale και των Viper, η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Η πραγματική ανεξαρτησία είναι μια συνεχής δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών του έθνους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των συνόρων και των συνθηκών του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Η Κύπρος και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Μοιράζονται τη δέσμευση για την προσπάθεια της επανένωσης της Μεγαλονήσου. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα λαμπρό, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή.

Προσηλωμένοι, και συνοδοιπόροι σε αυτή τη δέσμευση με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς. Υπό μία, όμως, κορυφαία και βασική προϋπόθεση: ότι όλες οι χώρες που συμπορεύονται μαζί μας είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν τις αρχές, τις οποίες ανέφερα, ιδιαίτερα μάλιστα τον σεβασμό των συνόρων, των συνθηκών, του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Κλείνοντας θέλω να δηλώσω πόσο περήφανος αισθάνθηκα από την παρουσία μου σήμερα εδώ σε αυτή τη λαμπρή παρέλαση και να διατυπώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές της».